Overslaan en naar de inhoud gaan

Gerd Leers: 'CDA heeft geen leiderschap laten zien'

Geplaatst opvrijdag 19 maart 2021 - 9:19

Voormalig CDA-minister Gerd Leers denkt dat het gebrek aan sterk leiderschap het CDA veel kiezers heeft gekost.

"In een crisis willen mensen leiderschap. Daarom wordt Rutte zo gewaardeerd en is ook Kaag heel erg positief ondersteund. Het CDA heeft dat leiderschap niet laten zien", legt Gerd Leers vrijdagochtend uit in de L1 Nieuwsshow.

Drie kapiteins
Leers wijst naar de moeizame strijd rondom de lijsttrekkerskeuze bij de christendemocraten: Hugo de Jonge die af moest haken, de discussie rond Pieter Omtzigt en de uiteindelijke keuze voor Wopke Hoekstra. "Ondanks het feit dat hij eerder had gezegd 'ik doe het niet' moest hij op het laatst de kar trekken."

"Het ging heel erg moeizaam. Er zaten op een gegeven moment drie kapiteins op het schip. Dat zorgt voor veel gedoe en daar houden kiezers niet van", aldus Leers. "Zeker niet in coronatijd."

Moeizame start
Voor Wopke Hoekstra zelf is het nog niet te laat, aldus Leers. Hij heeft gewoon te weinig tijd gekregen. "Als ik nu zie dat 87 procent van de CDA-stemmers wil dat Hoekstra blijft, ben ik er ook van overtuigd dat het CDA een uitstekende vent voor de toekomst heeft."

Slow down ontbinding
Het gebrek aan leiderschap is volgens Leers niet het enige probleem binnen de partij. "Het CDA is de afgelopen jaren langzaam maar zeker achteruit gegaan. Het heeft steeds meer de grip verloren. De partij zit, net als de PvdA, in een slow down ontbinding", verklaart de oud-burgemeester van Maastricht.

En er is maar één manier om daar weer uit te komen. "Ze moeten aansluiting gaan krijgen bij nieuwe ontwikkelingen. Het contact met jonge kiezers moet worden hersteld en versterkt. Als dat niet gaat gebeuren, dan zie ik voor het CDA geen goede toekomst", zegt Leers onomwonden. "Maar als het CDA nieuwe mensen kan aanspreken, een nieuwe eigen boodschap kan gaan brengen dan ben ik ervan overtuigd dat het CDA nog heel lang een goede partij zal zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen