Overslaan en naar de inhoud gaan

Ger Koopmans: 'Veel om over na te denken onder de kerstboom'

Geplaatst opzondag 20 december 2020 - 18:03

Gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) gaat tijdens het komende kerstreces de gang van zaken op een rijtje zetten rond de eerste parlementaire enquête ooit waartoe het Limburgs Parlement vrijdag heeft besloten.

Die gaat over de integriteit en het handelen van Koopmans bij het inmiddels afgeblazen hoogwater project Meer Maas Meer Venlo.

Lees ook: ‘Gedeputeerde Koopmans in de fout met adviesbedrijf’

Kerstboom
Koopmans zegt desgevraagd in een reactie op dat besluit: "Het debat en de gebruikte woorden waren, zoals ik in mijn verklaring vrijdag heb gezegd voor iedereen pijnlijk. Er is veel om over na te denken onder de kerstboom."

Lees ook: ‘Geen schijn van belangenverstrengeling bij Koopmans’

Twijfel
Koopmans behield bij zijn aantreden als gedeputeerde in juni 2014 tot en met oktober 2017 zijn commissariaat bij baggerbedrijf Terraq. Daarbij werd afgesproken dat hij zich niet zou bemoeien met beraadslagingen en besluitvorming over ontgrondingen. Maar in het geval van het hoogwater project - waar Terraq tegen was - bestaat daarover nog steeds twijfel bij een meerderheid van het Limburgs Parlement.

Mail
Vandaar dat werd gekozen voor het zware middel van een parlementaire enquête omdat dat de enige manier zou zijn 'om de waarheid boven tafel te krijgen'. Betrokkenen kunnen dan namelijk onder ede worden gehoord. Cruciaal in het geheel is een mail van Terraq van juli 2016 aan Koopmans. Die stuurde die vervolgens ‘ zoals gebruikelijk bij mails’ door naar de ambtelijke organisatie.

Belangenverstrengeling
Vrijdag verklaarde de gedeputeerde in het Limburgs Parlement de verkeerde keuze te hebben gemaakt bij het doorsturen van de e-mail omdat die tot de schijn van belangenverstrengeling heeft geleid. Ook noemde hij het een onjuiste inschatting en verkeerde keuze om zijn commissariaat bij Terraq bij zijn aantreden als gedeputeerde in 2014 aan te houden.

Lees ook: Parlementaire enquete Koopmans gaat definitief door

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen