Overslaan en naar de inhoud gaan

Geologen brengen ENCI-groeve in kaart

Geplaatst opdinsdag 20 augustus 2019 - 21:06

Een team van geologen is bezig om de bodem en de wanden van de miljoenen jaren oude grond in de ENCI-groeve in Maastricht in kaart te brengen.

De geologen van universiteiten in Leuven en Brussel willen zo samen met Natuurmonumenten en het Natuurhistorisch Museum in Maastricht het bijzondere gesteente veiligstellen voor toekomstige generaties.

Natuurgebied
Nu de ENCI gestopt is met het afgraven van de mergellaag in de Sint Pietersberg en de groeve wordt omgevormd tot een natuurgebied, zullen de wanden begroeid raken en zijn ze niet meer toegankelijk voor onderzoek. De begroeiing tast de besteende en chemische structuur van de blootliggende steenlagen aan.

3D-model
Daarom worden de verschillende lagen in het gesteente nu verzameld en wordt er een 3D-model gemaakt van de groeve. De bewaarde stenen blijven openbaar toegankelijk voor onderzoekers en historici.

Maastrichtien
Het ongeveer zeventig miljoen jaar oude gesteente dat onderzocht wordt, stamt uit de tijd dat het gebied rond Maastricht niet bestond uit heuvels, maar een subtropische, ondiepe zee. Daarin zwom onder meer de Mosasaurus. Door het afgraven van mergelblokken kwamen veel van die oude fossielen aan het licht en kreeg de Sint Pietersberg wereldwijde faam in de wetenschap. De periode waarin het kalkgesteente gevormd werd, wordt dan ook het Maastrichtien genoemd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen