Overslaan en naar de inhoud gaan

Geologen brengen ENCI-groeve in kaart

Geplaatst opdinsdag 20 augustus 2019 - 21:06

Een team van geologen is bezig om de bodem en de wanden van de miljoenen jaren oude grond in de ENCI-groeve in Maastricht in kaart te brengen.

De geologen van universiteiten in Leuven en Brussel willen zo samen met Natuurmonumenten en het Natuurhistorisch Museum in Maastricht het bijzondere gesteente veiligstellen voor toekomstige generaties.

Natuurgebied
Nu de ENCI gestopt is met het afgraven van de mergellaag in de Sint Pietersberg en de groeve wordt omgevormd tot een natuurgebied, zullen de wanden begroeid raken en zijn ze niet meer toegankelijk voor onderzoek. De begroeiing tast de besteende en chemische structuur van de blootliggende steenlagen aan.

3D-model
Daarom worden de verschillende lagen in het gesteente nu verzameld en wordt er een 3D-model gemaakt van de groeve. De bewaarde stenen blijven openbaar toegankelijk voor onderzoekers en historici.

Maastrichtien
Het ongeveer zeventig miljoen jaar oude gesteente dat onderzocht wordt, stamt uit de tijd dat het gebied rond Maastricht niet bestond uit heuvels, maar een subtropische, ondiepe zee. Daarin zwom onder meer de Mosasaurus. Door het afgraven van mergelblokken kwamen veel van die oude fossielen aan het licht en kreeg de Sint Pietersberg wereldwijde faam in de wetenschap. De periode waarin het kalkgesteente gevormd werd, wordt dan ook het Maastrichtien genoemd.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen