Overslaan en naar de inhoud gaan

Geneeskundestudent wil nieuwe Blade Runner worden

Geplaatst opmaandag 26 maart 2018 - 7:24

Lange tijd leek de sportieve toekomst van geneeskundestudent Noah Mbuyamba (19) in de voetballerij te liggen, maar dat veranderde toen zijn been moest worden geamputeerd na een ongeluk. Nu heeft hij een nieuwe droom: de nieuwe Blade Runner worden.

De Maastrichtse geneeskundestudent heeft een crowdfundactie opgezet om de zogenoemde blades te kunnen betalen. In gesprek met Arts in Spe vertelt hij 8500 euro nodig te hebben.

Ongeluk in Indonesië
Mbuyamba bracht zijn zomervakantie door in Indonesië, samen met twee vrienden. "Op een gegeven moment wilden we naar het strand. We hadden scooters gehuurd. Onderweg naar het strand verloor ik de controle en daarbij ben ik tegen een boom aan geknald. Toen is mijn slagader inwendig gescheurd en ben ik vijf dagen niet geholpen, terwijl ik wel in het ziekenhuis was."

Leven gered
Uiteindelijk vloog de tiener naar Singapore. "En daar is mijn been geamputeerd om mijn leven te redden", legt Mbuyamba uit in een video. Hoewel hij besefte dat zijn leven in gevaar was geweest, dacht hij ook meteen aan voetbal. Een carrière maken in die sport was nu praktisch onmogelijk geworden. "Dat was het enige waar ik aan dacht, dat ik niet meer kon voetballen. Ik wist dat ik de rest wel nog kon doen, dat ik gewoon kon studeren. Dat ik nog steeds een goede toekomst zou hebben."

YouTube

Blade Runner
Een zuster in het ziekenhuis sprak hem moed in. "Ze zei: 'Dan word je toch de nieuwe Blade Runner.' Nu wil ik dat gewoon doen", vertelt de Maastrichtenaar. Blade Runner is overigens een verwijzing naar de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, die op ijzeren 'blades' de gouden medailles aaneen reeg. "Ik wil meedoen op de Paralympische Spelen, op de sprint. Dat is de droom."

Deel dit bericht via
Overzicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu
Uitgelicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu vertelt in een openhartig interview over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleder en entertainer van wereldformaat.

Rieu stelde samen met zijn vrouw Marjorie voor L1 TV exclusief een programma samen met hoogtepunten van alle concerten op het Vrijthof in Maastricht.

Zaterdag en zondag op L1 TV
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Kom helemaal in de stemming voor de LVK-Finale

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen