Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemengde gevoelens bij start kermisseizoen

Geplaatst opzondag 4 juli 2021 - 20:28

Door de versoepelingen van de coronamaatregelen zijn er ook weer kermissen toegestaan. Dit weekend waren de eerste kleine kermissen in onze provincie.

Ook in Roggel zijn de kermisexploitanten sinds zaterdag weer welkom. Dat levert blije gezichten op bij bezoekers, maar de exploitanten zijn iets terughoudender.

De eerste Limburgse kermis was zondag in Roggel met een stuk minder attracties.

Video L1

Onbegrip
Roggel heeft normaal een van de grotere dorpskermissen in de regio, maar dit jaar is het niet als vanouds. De kermissen draaien nog niet op volle toeren. Veel gemeenten durven het niet aan of grote attracties worden geweerd. Volgens kermisexploitant Maurice Rademaker zitten veel collega’s daarom nog steeds thuis. Dat leidt tot veel onbegrip: "We zijn eigenlijk gewoon een winkelstraat en nu blijft het een apart iets. Ik snap ook niet waarom we zo laat open mogen. We zijn als eerste gesloten en we gaan als laatste ook weer open. Dan denk ik: waarom?"

Verschillen per gemeente
Het zal lastig worden voor de kermisexploitanten om in de zomermaanden het verloren voorjaar goed te maken. Wat vooral steekt is dat in elke gemeente de voorwaarden weer anders zijn. Zo zijn de botsauto’s van Marij Hinzen in Panningen niet welkom, maar in Blerick wel. Als reden wordt door de gemeente Peel en Maas gegeven dat het een kinderkermis zonder grote attracties is.

Horeca
Volgens Hinzen is er ook vaak minder plaats voor attracties door terrassen: "Horecazaken zijn de grotere terrassen gewend en willen die ruimte eigenlijk niet meer afstaan voor de kermis."

Rademaker en Hinzen hopen dat de kermissen in Nederland weer snel op de oude manier open kunnen. Toch snapt Rademaker de angst bij de gemeenten wel. “Er is denk ik niemand die verantwoording wil nemen, dat is het probleem”, zegt de kermisexploitant.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen