Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemengde gevoelens bij horeca na uitgelekt OMT-advies

Geplaatst opzaterdag 22 januari 2022 - 18:20

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met het uitgelekte advies van het Outbreak Management Team (OMT) om de horeca en de cultuursector tot 20:00 uur weer open te laten gaan.

"We mogen weer ondernemen, maar aan de andere kant zijn we gematigd blij. Er zijn natuurlijk heel wat spelregels en beperkingen die nog gelden", zegt voorzitter John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Maastricht en Heuvelland.

Video: Track'88

Sluiting om 22:00 uur
Aan de heropening zouden wel voorwaarden zitten zoals het gebruik van coronatoegangsbewijzen, verplichte zitplaatsen in de horeca en beperkingen aan bezoekersaantallen. "We hopen dat er nog gesproken wordt over inloop tot 20:00 uur en sluiting om 22:00 uur. Dit zou de restaurantsector heel erg kunnen helpen, want dan kunnen ze tenminste een fatsoenlijk diner aanbieden", aldus Paulus.

'Extra steun'
Als het kabinet besluit om de horeca tot 20:00 uur open te laten gaan, volgen er protestacties. Dat verzekert eigenaar Herbert Coenders van Liesbeth's Grand Café in Horst. "Dat is voor ons geen perspectief. En als we om 20:00 uur dicht moeten, zouden we het eens moeten hebben over de steun. Die is niet toereikend. Zonder extra steun houden we het niet langer vol", stelt Coenders.

Lees ook: Drukte bij tijdelijke opening horeca Horst aan de Maas

Video: L1

Boete
Ruim dertig horecazaken in de gemeente Horst aan de Maas waren zaterdagmiddag weer tijdelijk open uit protest tegen het coronabeleid. Tussen 12:00 en 16:00 uur mochten ze weer gasten ontvangen. Volgens burgemeester Ryan Palmen is dat goed verlopen. "De horeca heeft een punt kunnen maken. Wel is er iemand beboet die na 16:00 uur nog open was."

Protestacties
Het ziet er dus naar uit dat de cultuursector binnenkort ook weer open mag. Eerder deze week werd er nog actie gevoerd tegen de sluiting van theaters en musea, die werden omgetoverd tot kapsalon of gymzaal. "Binnen het OMT is men gaan beseffen dat het allemaal niet eerlijk is. Enerzijds is het zes weken te laat, maar anderzijds zou het voor het publiek fantastisch zijn om naar het museum te komen. Want wat is er nou mooier dan die cultuurbeleving die ook troost biedt in deze lastige tijd?", vertelt directeur Stijn Huijts van het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Lees ook: Bonnefantenmuseum geeft draai aan protest: 'Museumshop XL'

Video: L1

Vastelaovend
Het uitgelekt OMT-advies is een mooie vervolgstap richting volledige heropening, maar volgens Paulus moet er ook gekeken worden naar de vastelaovend. De horecabranche wil nu al een duidelijk stappenplan. "Er kan namelijk niet één week voor carnaval besloten worden of het doorgaat of niet. Met verplicht zitten en anderhalve meter afstand kun je geen fatsoenlijk carnavalsfeest organiseren."

De meest betrokken bewindslieden buigen zich maandag over het OMT-advies. Dinsdag geven premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers weer een persconferentie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen