Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeentes kunnen sneller bouwen voor woningzoekenden

Geplaatst opdonderdag 23 september 2021 - 15:28

Het Rijk, de Provincie Limburg, Limburgse gemeenten en het COA hebben donderdagmorgen het Integratie Akkoord Limburg gesloten. Een overeenkomst waardoor het aantrekkelijk voor gemeenten is om snel woningen te realiseren voor statushouders en andere woningzoekenden.

Het akkoord moet er voor zorgen dat de grote aantallen statushouders die vanwege woningnood nog in azc's wonen, kunnen uitstromen naar een eigen woning.

"De vrijgekomen plekken in de azc's komen dan beschikbaar voor asielzoekers uit onder andere Afghanistan", vertelt Luc Winants burgemeester van Venray en coördinator asielzoekers voor Limburgse gemeenten. In Limburg wonen momenteel 800 statushouders in azc's.

Overleg
Vertegenwoordigers van het Rijk, waarnemend gouverneur Johan Remkes en burgemeesters Annemarie Penn (Maastricht) en Winants namen deel aan het overleg dat tot de overeenkomst leidde. Annemarie-Penn roept corporaties en gemeenten op zich aan te sluiten bij het akkoord:

Andere woningzoekenden
Voor elk plan geldt dat ten minste 50 procent van de woningen bestemd is voor statushouders en de overige woningen zijn beschikbaar voor andere woningzoekenden. In de overeenkomst is afgesproken dat woningcorporaties de woningen gaan bouwen en beheren, het rijk de infrastructuur financiert en de gemeente alle kabels en leidingen aanlegt.

Tiny houses
Het gaat om flexwoningen, zoals tiny houses, die maximaal tien jaar ergens mogen staan. Met de mogelijkheid om eenmalig vijf jaar te verlengen. Afgesproken is dat door een speciale korte procedure er binnen drie tot vier maanden een vergunning ligt.

Kleinschalige initiatieven
Winants doet een beroep op gemeenteraden en gemeenschappen en hoopt op kleinschalige initiatieven. "Het is een integrale oplossing omdat statushouders in een kern of centrum gaan wonen waardoor integratie veel makkelijker mogelijk is. Ik hoop zo weg te kunnen blijven van de sfeer van u moet en u zult".

Verplicht
Gemeenten moeten elk jaar een bepaald aantal statushouders onderdak bieden. Bij veel gemeenten lukt dat niet omdat er geen woningen beschikbaar zijn. Met deze versnelde procedure wordt dat wel mogelijk en wordt het probleem van de overvolle azc's opgelost.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen