Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenteraad Weert klaar met Jos Heijmans

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2020 - 23:29

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Weert zegt woensdagavond het vertrouwen in voormalig burgemeester Jos Heijmans van Weert op.

Coalitiepartijen WeertLokaal, CDA en VVD spelden Heijmans aan het einde van de vergadering waarin zijn integriteit centraal stond een motie van wantrouwen aan de broek.

Heijmans heeft zich ziek gemeld en aangegeven niet meer terug te willen keren als burgemeester van Weert. Zelfs al had hij dat wel gewild, dan zag een ruime meerderheid van de raad dat niet meer zitten. De motie werd aangenomen met een ruime meerderheid aangenomen.

Gebrek
De coalitiepartijen verwijten Heijmans een gebrek aan transparantie. Ook rekenen zij hem zwaar aan dat hij als burgemeester de hoeder is van integriteit. Hij moet juist voorkomen dat anderen over de schreef gaan. Daarom is het ontoelaatbaar dat hijzelf wél herhaaldelijk de grens over is gegaan, zoals valt te concluderen uit het onderzoek van bureau Berenschot.

Lees ook: Meerderheid raad Weert: stevige conclusies over Heijmans

Onwerkbaar
Door Heijmans' handelen is binnen het college een onwerkbare situatie ontstaan. Wethouder Paul Sterk maakte in een verklaring duidelijk dat er sprake was van een glijdende schaal. "Werden we in het begin nog geïnformeerd, gaandeweg werd dat minder, totdat we in een aantal gevallen helemaal niets meer hoorden."

Heijmans gebruikte COA-gelden onder meer voor subsidies aan de jongerenstichting waarvan hijzelf voorzitter is. Daar informeerde hij zijn collega's in het college niet over en ook de raad wist het niet.

Lees ook: Veel gerommel met het 'potje van Jos'

Controle
De raad gaf woensdagavond toe dat het vooraf kaders had moeten stellen met betrekking tot de COA-gelden en dat het de uitgaven had moeten controleren. "Maar in een aantal gevallen kon dat niet, simpelweg omdat niemand wist dát er geld was uitgegeven, laat staan waaraan", zo verwoordt VVD-fractievoorzitter het gevoel van de collegepartijen.

Tijdens een emotioneel betoog zei Heijmans dat het college al aanstuurde op zijn vertrek, nog voordat de conclusies van het onderzoek openbaar waren. "Toen was ik kapot."

Lees ook: Heijmans: Wethouders Weert stuurden aan op mijn vertrek

Video: L1

In een verklaring namens het college stelde wethouder Paul Sterk daar tegenover dat Heijmans dusdanig hoge eisen stelde, dat werken met hem hoe dan ook onmogelijk was geworden. Zo zou Heijmans hebben aangedrongen op de vernietiging van het verzoek van De Limburger om zijn mailcorrespondentie met PvdA-fractievoorzitter Fanida Kadra in te mogen zien. De krant wil die inzien om te kunnen toetsen in hoeverre Heijmans en Kadra hun zakelijke en persoonlijke belangen daadwerkelijk gescheiden hielden. Kadra moet als raadslid de burgemeester controleren, als medewerkster van Heijmans' jongerenstichting is hij haar baas en daarnaast zijn ze ook persoonlijk goed bevriend.

Verder gaf Sterk aan dat Heijmans ongeacht de uitkomst van het onderzoek naar zijn integriteit wilde aanblijven als burgemeester van Weert. Daar kon het college niet achter staan, omdat het college daar niet over gaat. En Jos Heijmans ook niet. Dat is een beslissing van de gemeenteraad. Met zijn eis om hoe dan ook aan te blijven, verzocht Heijmans het college in feite om de gemeenteraad buitenspel te zetten.

Door deze gebeurtenissen hadden de wethouders geen vertrouwen meer in Heijmans.

Lees ook: Wethouders: Heijmans wilde gemeenteraad buitenspel zetten

Het college van Weert heeft beslag gelegd op het zakelijke mailverkeer van Heijmans. Heijmans is het daar niet mee eens en heeft daarom een kort geding aangespannen tegen de gemeente. Dat dient op 8 juni.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen