Vakantiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck wordt binnen tien jaar afgebouwd.
Daarmee heeft de gemeenteraad zich dinsdagavond achter het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders in Venray geschaard. Het voorstel werd aangenomen met 20 stemmen vóór en 7 stemmen tegen.
Agenda
Een aantal partijen had bij het begin van de vergadering verzocht Het Roekenbosch van de agenda te halen omdat er nog teveel onduidelijk zou zijn. Maar dat voorstel haalde het niet.
Lees ook: Roekenbosch niet van agenda gemeenteraad gehaald
Plan
Het voorstel van de gemeente houdt in dat de helft van de 220 vakantiehuisjes op het park snel wordt gesloopt. In 50 huisjes worden de komende jaren 250 arbeidsmigranten ondergebracht. Ook worden 44 huisjes gereserveerd voor mensen die snel aan woonruimte moeten worden geholpen. Over tien jaar, in 2029, moeten de resterende huisjes gesloopt worden en dan wordt het terrein 'teruggegeven aan de natuur'.
Lees ook: Helft huisjes vakantiepark Roekenbosch wordt gesloopt
Druk
Om het plan van het gemeentebestuur kracht bij te zetten, was al aangekondigd dat de gemeente de erfpacht voor het terrein over tien jaar hoe dan ook zou beëindigen. Bovendien zou al snel streng worden opgetreden tegen permanente bewoning van vakantiehuisjes op het park. Eigenlijk wilde de gemeente dat al per 1 februari verbieden op straffe van een dwangsom. Maar op dat punt werd de gemeente al eerder door de rechter teruggefloten. Tijdens de vergadering van de gemeenteraad werd een motie aangenomen waarin staat dat het verbod nu per 1 mei gehandhaafd gaat worden.
Hoedje
Het plan van de gemeente komt min of meer overeen met het plan van de Coöperatie Vakantiepark Het Roekenbosch. Tegenstanders van het plan verdenken de gemeente er dan ook van onder een hoedje te spelen met de coöperatie, waarin sommige eigenaren verenigd zijn.
Bewogen dossier
Over de toekomst van het vakantiepark wordt al jaren gesteggeld. De vrees van de gemeente is dat het park op termijn verder zal verloederen. Leegstand van de huisjes, slecht onderhoud, geen zicht op bewoning en teveel verschillende eigenaren zouden die verloedering in de hand werken. Omdat de eigenaren van de vakantiehuisjes lang niet allemaal op één lijn zaten, was het moeilijk om tot overeenstemming te komen. Afgelopen jaar zaten diverse partijen aan een 'overlegtafel' om het samen eens te worden. Maar de coöperatie trok zich daaruit terug omdat de andere partijen uit het overleg het niet eens waren met het plan voor de 250 arbeidsmigranten. Behalve de gemeente Venray.
Regeling
Afgelopen weekend werd al overeenstemming bereikt met veel eigenaren van huisjes op het vakantiepark die wel van hun huisje af wilden. Zij verkopen hun aan een projectontwikkelaar. De provincie Limburg levert een bijdrage aan de juridische ondersteuning. Maar sommige eigenaren vinden de regeling die de gemeente biedt te ongunstig.
Kerngroep Blitterswijck
De Kerngroep Blitterswijck, te vergelijken met een soort dorpsraad, is tegen het plan van de gemeente. De groep heeft al aangekondigd een juridische weg te zullen bewandelen als de gemeenteraad het plan dinsdagavond zou aannemen.