Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten trekken stekker uit gezamenlijk dienstencentrum

Geplaatst opdinsdag 28 januari 2020 - 16:02

De gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen hebben de stekker getrokken uit het omstreden gezamenlijk dienstencentrum Shared Service Center Zuid-Limburg (SSC-ZL).

Dat hebben de drie gemeenten dinsdagmiddag gezamenlijk bekendgemaakt. "Wij stoppen omdat het draagvlak in alle drie de gemeentes nu beperkt is", zegt wethouder Jim Janssen van Maastricht op een persconferentie.

Kostenbesparing
In 2011 werden de eerste plannen gesmeed om de bedrijfsvoeringstaken samen te voegen. Vier jaar later, in 2015, werd het dienstencentrum opgericht. Het idee achter het Shared Service Center was dat het een flinke kostenbesparing zou moeten opleveren als ambtenaren van de deelnemende gemeenten samen in één gebouw zouden werken. In totaal ging het om 135 werkplekken.

Werkplek
Als werkplek werd een kantoorpand naast het CBS-gebouw in Heerlen uitgekozen. Daar moesten de afdelingen inkoop, ict en personeels- en salarisadministratie worden gebundeld om kostenbesparing te realiseren. Dat bleek uiteindelijk toch niet zo uit te pakken. "We hebben wel met inkoop en aanbesteding voordelen gegenereerd", legt Janssen uit. "Daarmee hebben we rendement gecreëerd. De verwachting was dat ons dat niet met personeels- en salarisadministratie en ict op korte termijn gaat lukken."

Lees ook: Oppositie: 'Stekker gaat uit Shared Service Center'

Spionage-affaire
Met name ambtenaren van de gemeente Maastricht verzetten zich al jaren tegen de komst van en later de verhuizing naar Heerlen. Uiteindelijk leidde dat tot een hoogoplopend en slepend conflict over de arbeidsvoorwaarden met het gemeentebestuur. Dat leidde uiteindelijk tot de spionage-affaire: het gemeentebestuur liet een bedrijfsrecherchebureau de mails doorlichten van zo'n veertig ambtenaren die kritisch waren over de gang van zaken rondom het SSC-ZL.

Vertrouwensband
In februari 2019 zette Maastricht zijn deelname aan het gezamenlijke dienstencentrum in de ijskast, zodat eerst de vertrouwensband met de eigen ambtenaren kon worden hersteld. Een klein half jaar geleden kwam onderzoeksbureau Deloitte vervolgens met een zeer kritisch rapport over het verwachte kostenvoordeel, waar geen sprake van zou zijn. Integendeel, het SSC-ZL is tot op heden een grote kostenpost voor de drie gemeenten.

Behoefte
Volgens de Maastrichtse wethouder Janssen blijft er behoefte aan samenwerking. "Sterker nog, dat blijft groeien, denk aan Parkstad IT en aan Meerssen", zo zegt hij tijdens de persconferentie. Ook burgemeester Roemer van Heerlen benadrukt dat ze willen blijven zoeken naar verdere samenwerking. "Een voorbeeld is het feit dat wij in Zuid-Limburg met zeventien gemeenten jeugdzorg inkopen. Dat is een uniek voorbeeld in Nederland."

De afgelopen tijd hebben de drie gemeentebesturen de situatie rond het servicekantoor opnieuw tegen het licht gehouden. Met als resultaat dat het niet doorgaat. De gemeenteraden moeten het collegebesluit wel nog goedkeuren.

Vervolg
Volgens waarnemend burgemeester Emile Roemer van Heerlen was het een rationeel besluit: "Als je na zoveel jaren ziet dat dit niet de manier is om het te doen, dan moet je gewoon een streep door de gemeenschappelijke regeling zetten en kijken hoe je het wél gaat doen". Samenwerking op sommige onderdelen werkt wél, volgens Roemer, en dat wordt dan ook gewoon voortgezet.

Tevredenheid
Fractievoorzitter Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht is blij met het besluit om de stekker uit het SSC-ZL te trekken: "Wij zijn hier van begin af aan op tegen geweest en hebben er een motie voor ingediend om de stekker eruit te trekken. De wethouder was het met ons eens en heeft die motie nu ten uitvoer gebracht".

Doodlopende weg
Ook fractievoorzitter Manon Fokke van oppositiepartij PvdA in Maastricht vindt het een verstandig besluit om de stekker uit het dienstencentrum te trekken: "De samenwerking kost heel veel geld en heeft er bovendien voor gezorgd dat de verhoudingen in Maastricht ernstig verstoord zijn. Als je dat bij elkaar optelt, moet je verstandig zijn en niet een weg blijven volgen die tot niets leidt".

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen