Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten trekken stekker uit gezamenlijk dienstencentrum

Geplaatst opdinsdag 28 januari 2020 - 16:02

De gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen hebben de stekker getrokken uit het omstreden gezamenlijk dienstencentrum Shared Service Center Zuid-Limburg (SSC-ZL).

Dat hebben de drie gemeenten dinsdagmiddag gezamenlijk bekendgemaakt. "Wij stoppen omdat het draagvlak in alle drie de gemeentes nu beperkt is", zegt wethouder Jim Janssen van Maastricht op een persconferentie.

Kostenbesparing
In 2011 werden de eerste plannen gesmeed om de bedrijfsvoeringstaken samen te voegen. Vier jaar later, in 2015, werd het dienstencentrum opgericht. Het idee achter het Shared Service Center was dat het een flinke kostenbesparing zou moeten opleveren als ambtenaren van de deelnemende gemeenten samen in één gebouw zouden werken. In totaal ging het om 135 werkplekken.

Werkplek
Als werkplek werd een kantoorpand naast het CBS-gebouw in Heerlen uitgekozen. Daar moesten de afdelingen inkoop, ict en personeels- en salarisadministratie worden gebundeld om kostenbesparing te realiseren. Dat bleek uiteindelijk toch niet zo uit te pakken. "We hebben wel met inkoop en aanbesteding voordelen gegenereerd", legt Janssen uit. "Daarmee hebben we rendement gecreëerd. De verwachting was dat ons dat niet met personeels- en salarisadministratie en ict op korte termijn gaat lukken."

Lees ook: Oppositie: 'Stekker gaat uit Shared Service Center'

Spionage-affaire
Met name ambtenaren van de gemeente Maastricht verzetten zich al jaren tegen de komst van en later de verhuizing naar Heerlen. Uiteindelijk leidde dat tot een hoogoplopend en slepend conflict over de arbeidsvoorwaarden met het gemeentebestuur. Dat leidde uiteindelijk tot de spionage-affaire: het gemeentebestuur liet een bedrijfsrecherchebureau de mails doorlichten van zo'n veertig ambtenaren die kritisch waren over de gang van zaken rondom het SSC-ZL.

Vertrouwensband
In februari 2019 zette Maastricht zijn deelname aan het gezamenlijke dienstencentrum in de ijskast, zodat eerst de vertrouwensband met de eigen ambtenaren kon worden hersteld. Een klein half jaar geleden kwam onderzoeksbureau Deloitte vervolgens met een zeer kritisch rapport over het verwachte kostenvoordeel, waar geen sprake van zou zijn. Integendeel, het SSC-ZL is tot op heden een grote kostenpost voor de drie gemeenten.

Behoefte
Volgens de Maastrichtse wethouder Janssen blijft er behoefte aan samenwerking. "Sterker nog, dat blijft groeien, denk aan Parkstad IT en aan Meerssen", zo zegt hij tijdens de persconferentie. Ook burgemeester Roemer van Heerlen benadrukt dat ze willen blijven zoeken naar verdere samenwerking. "Een voorbeeld is het feit dat wij in Zuid-Limburg met zeventien gemeenten jeugdzorg inkopen. Dat is een uniek voorbeeld in Nederland."

De afgelopen tijd hebben de drie gemeentebesturen de situatie rond het servicekantoor opnieuw tegen het licht gehouden. Met als resultaat dat het niet doorgaat. De gemeenteraden moeten het collegebesluit wel nog goedkeuren.

Vervolg
Volgens waarnemend burgemeester Emile Roemer van Heerlen was het een rationeel besluit: "Als je na zoveel jaren ziet dat dit niet de manier is om het te doen, dan moet je gewoon een streep door de gemeenschappelijke regeling zetten en kijken hoe je het wél gaat doen". Samenwerking op sommige onderdelen werkt wél, volgens Roemer, en dat wordt dan ook gewoon voortgezet.

Tevredenheid
Fractievoorzitter Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht is blij met het besluit om de stekker uit het SSC-ZL te trekken: "Wij zijn hier van begin af aan op tegen geweest en hebben er een motie voor ingediend om de stekker eruit te trekken. De wethouder was het met ons eens en heeft die motie nu ten uitvoer gebracht".

Doodlopende weg
Ook fractievoorzitter Manon Fokke van oppositiepartij PvdA in Maastricht vindt het een verstandig besluit om de stekker uit het dienstencentrum te trekken: "De samenwerking kost heel veel geld en heeft er bovendien voor gezorgd dat de verhoudingen in Maastricht ernstig verstoord zijn. Als je dat bij elkaar optelt, moet je verstandig zijn en niet een weg blijven volgen die tot niets leidt".

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen