Overslaan en naar de inhoud gaan

'Gemeenten maken janboel van jeugdzorg'

Geplaatst opwoensdag 22 september 2021 - 22:34

Hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot vindt de extra bijdrage van 1,3 miljard euro voor de jeugdzorg buiten proportie. Volgens Groot maken gemeentes er een 'janboel' van. "De kosten lopen enorm uit de hand."

Hoogleraar Groot deed zijn uitspraken woensdagavond in het L1-programma AvondGasten Corona.

93 miljard
Dinsdag werden de plannen voor de Rijksbegroting van 2022 gepresenteerd. Het kabinet trekt 93 miljard euro uit voor de zorg. Daarvan gaat 1,3 miljard euro naar de jeugdzorg. "Dat is bovenop de 300 miljoen euro die al eerder is uitgetrokken. Ik vind dat opvallend", zegt Groot als hem wordt gevraagd naar de meest verrassende zorguitgave. Volgens de hoogleraar maken de gemeentes een rommel van de uitgaven voor de jeugdzorg. "Gemeentes houden open huis. De kosten lopen enorm uit de hand en het gebruik van de jeugdzorg neemt enorm toe."

Kleine aanbieders
Volgens Groot zitten er problemen in het systeem. "Gemeentes hebben een systeem waarbij iedereen voor een vastgesteld bedrag een contract krijgt om die zorg te mogen uitvoeren. Dat zorgt ervoor dat er heel veel kleine aanbieders zijn, waar gemeentes nauwelijks toezicht op houden. Zowel kwalitatief als financieel. Daardoor maken ook een aantal aanbieders enorme winst op de jeugdzorg."

Googelen
De hoogleraar van de Universiteit van Maastricht denkt dat gemeentes zich te veel richten op kleine problemen. "Je moet eens googelen op opvoedproblemen. Als je dat zoekt krijg je centra voor jeugd en gezin van de gemeentes. Je ziet dat gemeentes voor hele eenvoudig problematiek hun burgers de hand reiken. Terwijl juist die lichte problemen van zorg de reden is dat de kosten zo uit de hand lopen. En dat terwijl je in de jeugdbescherming ziet dat er grote problemen zijn met een cliƫntenstop en instellingen die op omvallen staan."

Uitdaging
Burgemeester Christine van Basten-Boddin van de gemeente Beek, ook te gast in AvondGasten, ziet nog veel uitdagingen wat betreft de jeugdzorg. "In Zuid-Limburg werken we samen op dit vlak. Ik ben blij met de 1,3 miljard euro die we krijgen, maar we zijn er nog lang niet. Gemeentes zijn bezig met een transformatieopgave, maar er liggen ook problemen in het veld. Dus we zijn blij met het geldbedrag, maar het is nog lang niet opgelost."

Lees ook: Zorgeconoom: 'Geen geld zonder voorwaarden voor zorg'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen