Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten klaar met kunstgras-discussie

Geplaatst opwoensdag 21 december 2016 - 6:26

Voor de meeste Limburgse gemeenten met een kunstgrasveld is met het RIVM-rapport van dinsdag de discussie over de gezondheidsrisico’s van vermalen autobanden gesloten.

Ze scharen zich achter de conclusie dat sporten op die velden veilig is. De clubs zelf zijn daar nog niet allemaal van overtuigd.

Verwaarloosbaar
Het RIVM publiceerde dinsdag de resultaten van een onderzoek in opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid. Het instituut nam afgelopen weken zeshonderd monsters op honderd sportvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat. Ook in Limburg. Daarin werden giftige stoffen als PAK’s, weekmakers en PCB’s gevonden, maar deze komen slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij. Zelfs wanneer ze worden ingeslikt. Zo is het schadelijk effect praktisch verwaarloosbaar, stelt het RIVM.

Sceptisch SVEB
Diverse Limburgse voetbalclubs besloten afeglopen maanden het zekere voor het onzekere te nemen en hun leden voorlopig niet meer te laten spelen op kunstgras. Competitiewedstrijden werden afgelast. De clubs reageren nu verdeeld op het RIVM-rapport. Sommige, zoals SVEB uit Broekhuizen en Sparta’18 uit Sevenum, blijven sceptisch.

Eigen onderzoek
Ze gebruiken de winterstop van de komende weken om rustig een besluit te nemen: wel of niet weer gaan spelen. "Ik begrijp dat de geleerden het er niet over eens zijn. Bovendien loopt er nog een onderzoek naar onze eigen mat. Ik verwacht de resultaten binnenkort. Als we alle gegevens hebben, kunnen we een goede afweging maken", aldus Sparta'18-voorzitter Ger van de Munckhof.

Meer hierover in De Limburger van woensdag of op limburger.nl

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Limburgs bedrijf had veilig alternatief kunstgraskorrels
'Geen discussie over Limburgs kunstgras Real Madrid'
Limburgse voetbalclubs weigeren nog op kunstgras te spelen
Vaesrade en Minor stoppen met voetballen op kunstgras
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen