Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten blijven baas over eigen portemonnee

Geplaatst opvrijdag 12 december 2014 - 11:57

Alle 33 gemeenten in Limburg houden financieel het heft in eigen hand.

Na onderzoek plaatst de provincie geen enkele gemeente onder verscherpt financieel toezicht. Ook niet Weert, dat zelf enige tijd vreesde dat de provincie zou ingrijpen.

Begrotingen 2015
De provincie meldt vrijdag dat gemeentes de grootste moeite hebben gehad om hun begroting voor 2015 sluitend te krijgen, maar dat uiteindelijk iedereen aan de wettelijke eisen voldoet. Dit is uiteindelijk gelukt door te bezuinigen, vooral op het ambtenarenapparaat. Verder zijn in beperkte mate de belastingen voor de burger verhoogd.

Zwakker
Toch noemt de provincie de financiele situatie van gemeentes zwakker dan voorheen, vooral omdat ze minder geld krijgen van het Rijk. Zo maakt verantwoordelijk gedeputeerde Erik Koppe (VVD, Financien) zich zorgen over de tekorten die veel gemeenten desondanks nog voor de komende jaren hebben. "Daar moeten nog oplossingen voor gevonden worden."

Tegemoetkoming
De extra zorgtaken die de gemeenten vanaf komend jaar op zich af zien komen, spelen volgens de provincie in dit financiƫle plaatje geen rol. Gemeenten gaan er vanuit dat ze volledig tegemoet gekomen worden in extra kosten die ze gaan maken, aldus de provincie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen

Gerelateerde berichten

Provincie wil 5 miljoen extra uittrekken voor binnensteden
App voor wie wil weten waar provincie geld aan uitgeeft
Ger Koopmans wil stoppen met begrotings-app
CDA: Vluchtelingen met vergunning snel aan werk helpen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen