Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten blijven baas over eigen portemonnee

Geplaatst opvrijdag 12 december 2014 - 11:57

Alle 33 gemeenten in Limburg houden financieel het heft in eigen hand.

Na onderzoek plaatst de provincie geen enkele gemeente onder verscherpt financieel toezicht. Ook niet Weert, dat zelf enige tijd vreesde dat de provincie zou ingrijpen.

Begrotingen 2015
De provincie meldt vrijdag dat gemeentes de grootste moeite hebben gehad om hun begroting voor 2015 sluitend te krijgen, maar dat uiteindelijk iedereen aan de wettelijke eisen voldoet. Dit is uiteindelijk gelukt door te bezuinigen, vooral op het ambtenarenapparaat. Verder zijn in beperkte mate de belastingen voor de burger verhoogd.

Zwakker
Toch noemt de provincie de financiele situatie van gemeentes zwakker dan voorheen, vooral omdat ze minder geld krijgen van het Rijk. Zo maakt verantwoordelijk gedeputeerde Erik Koppe (VVD, Financien) zich zorgen over de tekorten die veel gemeenten desondanks nog voor de komende jaren hebben. "Daar moeten nog oplossingen voor gevonden worden."

Tegemoetkoming
De extra zorgtaken die de gemeenten vanaf komend jaar op zich af zien komen, spelen volgens de provincie in dit financiële plaatje geen rol. Gemeenten gaan er vanuit dat ze volledig tegemoet gekomen worden in extra kosten die ze gaan maken, aldus de provincie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Provincie wil 5 miljoen extra uittrekken voor binnensteden
App voor wie wil weten waar provincie geld aan uitgeeft
Ger Koopmans wil stoppen met begrotings-app
CDA: Vluchtelingen met vergunning snel aan werk helpen
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen