Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten beraden zich over handhaving coronapas

Geplaatst opwoensdag 22 september 2021 - 20:45

Limburgse burgemeesters overleggen komende vrijdag over de manier waarop ze de nieuwe versoepelde coronaregels gaan handhaven. Vooral de omgang met het coronatoegangsbewijs is punt van discussie.

Dat bevestigde burgemeester Christine van Basten van de gemeente Beek in het programma AvondGasten.

Primaire verantwoordelijkheid
"De controle is een primaire verantwoordelijkheid van de ondernemer, en dat blijft zo", zegt Van Basten. "Dat staat ook in de brief die we van minister Grapperhaus ondertussen hebben gekregen. We hebben in Beek altijd goede gesprekken gevoerd met die ondernemers en verenigingen over de regels. Er is veel begrip voor de vraag hoe uitvoerbaar het is."

Duidelijkheid en eenduidigheid
"Er is een ingelast veiligheidsberaad, en op Zuid-Limburgse schaal spreken we komende vrijdag over de nieuwe situatie. Hebben we allemaal hetzelfde beeld, en hoe gaan we dat handhaven? Burgers en ondernemers hebben behoefte aan die duidelijkheid en eenduidigheid."

Niet handhaven
De kwestie over de handhaving rond het coronatoegangsbewijs kwam vorige week op de agenda, nadat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet weten cafés niet te zullen controleren. Vanaf zaterdag 25 september is voor toegang tot cafés, restaurants, bioscopen en sportkantines een coronatoegangsbewijs nodig. Buitenterrassen werden na discussie in de Tweede Kamer uitgesloten van die verplichting.

Baek to Normal
Beek lanceerde in de zomer een plan om de kerkdorpen een nieuwe impuls te geven na de coronatijd. Onder de noemer 'Baek to Normal' werd 430.000 euro toegewezen aan nieuwe initiatieven. Zo kunnen verenigingen 62.000 euro verdelen om het ledenverlies op te vangen. Cafés mogen hun terrassen laten staan en de gemeente kijkt naar de leges. In 'Baek to Normal' wordt geld vrijgemaakt voor cultuur, en voor initiatieven om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren. "Het is echt een plan dat we samen hebben gemaakt, daar ben ik geweldig trots op", zegt de burgemeester van Beek in AvondGasten.

Openingsfeest
Ondernemers in de gemeente Beek lanceerden op de eerste dag van de versoepelingen ook direct een tweedaags straatfeest. Onder de titel 'De Broelof van Burgemeister Janssen' worden in het centrum veel activiteiten georganiseerd om het gemeenschapsleven opnieuw aan te zwengelen. "Het is heel typisch voor Beek dat ondernemers direct tot actie overgaan. Dat is fantastisch voor de gemeenschap", vindt Van Basten die afgelopen week door de gemeenteraad werd voorgedragen voor een tweede ambtstermijn als burgemeester.

Lees ook: Raad Beek wil tweede termijn Van Basten-Boddin

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen