Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten beraden zich over handhaving coronapas

Geplaatst opwoensdag 22 september 2021 - 20:45

Limburgse burgemeesters overleggen komende vrijdag over de manier waarop ze de nieuwe versoepelde coronaregels gaan handhaven. Vooral de omgang met het coronatoegangsbewijs is punt van discussie.

Dat bevestigde burgemeester Christine van Basten van de gemeente Beek in het programma AvondGasten.

Primaire verantwoordelijkheid
"De controle is een primaire verantwoordelijkheid van de ondernemer, en dat blijft zo", zegt Van Basten. "Dat staat ook in de brief die we van minister Grapperhaus ondertussen hebben gekregen. We hebben in Beek altijd goede gesprekken gevoerd met die ondernemers en verenigingen over de regels. Er is veel begrip voor de vraag hoe uitvoerbaar het is."

Duidelijkheid en eenduidigheid
"Er is een ingelast veiligheidsberaad, en op Zuid-Limburgse schaal spreken we komende vrijdag over de nieuwe situatie. Hebben we allemaal hetzelfde beeld, en hoe gaan we dat handhaven? Burgers en ondernemers hebben behoefte aan die duidelijkheid en eenduidigheid."

Niet handhaven
De kwestie over de handhaving rond het coronatoegangsbewijs kwam vorige week op de agenda, nadat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet weten cafés niet te zullen controleren. Vanaf zaterdag 25 september is voor toegang tot cafés, restaurants, bioscopen en sportkantines een coronatoegangsbewijs nodig. Buitenterrassen werden na discussie in de Tweede Kamer uitgesloten van die verplichting.

Baek to Normal
Beek lanceerde in de zomer een plan om de kerkdorpen een nieuwe impuls te geven na de coronatijd. Onder de noemer 'Baek to Normal' werd 430.000 euro toegewezen aan nieuwe initiatieven. Zo kunnen verenigingen 62.000 euro verdelen om het ledenverlies op te vangen. Cafés mogen hun terrassen laten staan en de gemeente kijkt naar de leges. In 'Baek to Normal' wordt geld vrijgemaakt voor cultuur, en voor initiatieven om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren. "Het is echt een plan dat we samen hebben gemaakt, daar ben ik geweldig trots op", zegt de burgemeester van Beek in AvondGasten.

Openingsfeest
Ondernemers in de gemeente Beek lanceerden op de eerste dag van de versoepelingen ook direct een tweedaags straatfeest. Onder de titel 'De Broelof van Burgemeister Janssen' worden in het centrum veel activiteiten georganiseerd om het gemeenschapsleven opnieuw aan te zwengelen. "Het is heel typisch voor Beek dat ondernemers direct tot actie overgaan. Dat is fantastisch voor de gemeenschap", vindt Van Basten die afgelopen week door de gemeenteraad werd voorgedragen voor een tweede ambtstermijn als burgemeester.

Lees ook: Raad Beek wil tweede termijn Van Basten-Boddin

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen