Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten aan zet bij trambaanfietsroute Heuvelland

Geplaatst opdonderdag 18 januari 2018 - 12:07

Het is aan de gemeenteraden van Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals om te beslissen of er een trambaanfietsroute door het Heuvelland komt.

De drie gemeenten gaan over de aanpassingen van de bestemmingsplannen. "Die zijn nodig om de 35 kilometer lange fietsroute van Maastricht naar Aken helemaal te realiseren", geeft PvdA-gedeputeerde Eric Geurts aan.

Ondertekening
Woensdag tekenden de betrokken gemeenten - waar ook Maastricht bij hoort - en de provincie een overeenkomst in het gouvernement over de stappen die nodig zijn om de fietsroute mogelijk te maken.

Kwetsbare gebieden
Volgens
Geurts kan er nu al over 80 procent van de route gefietst worden. "In drie kwetsbare gebieden kan dat nog niet en moet dat via bestemmingsplannen geregeld worden. Daarbij hebben de gemeenten het voortouw", aldus de gedeputeerde.

Zwart asfalt
Er wordt geen zwart asfalt gebruikt op de 9 kilometer die nog verhard moet worden voor de fietsroute. Het is de bedoeling om natuurlijk materiaal te gebruiken, namelijk gebroken grind uit de Maas.

Kosten
Het project kost in totaal 3,7 miljoen euro. De provincie neemt 2 miljoen voor haar rekening, de gemeenten en Europa de rest. "Het is een gemeentelijk project waar wij subsidie aan geven. Maar het past wel binnen een speerpunt van ons beleid, namelijk het versterken van fietsverbindingen in Limburg", zo zegt Geurts.

Verzet
Maandag is in het gemeentehuis van Eijsden-Margraten een openbare informatiebijeenkomst voor raads- en statenleden over de trambaanfietsroute. Tegen het plan is verzet van natuur- en milieu-organisaties en een aantal omwonenden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen