Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten aan zet bij trambaanfietsroute Heuvelland

Geplaatst opdonderdag 18 januari 2018 - 12:07

Het is aan de gemeenteraden van Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals om te beslissen of er een trambaanfietsroute door het Heuvelland komt.

De drie gemeenten gaan over de aanpassingen van de bestemmingsplannen. "Die zijn nodig om de 35 kilometer lange fietsroute van Maastricht naar Aken helemaal te realiseren", geeft PvdA-gedeputeerde Eric Geurts aan.

Ondertekening
Woensdag tekenden de betrokken gemeenten - waar ook Maastricht bij hoort - en de provincie een overeenkomst in het gouvernement over de stappen die nodig zijn om de fietsroute mogelijk te maken.

Kwetsbare gebieden
Volgens
Geurts kan er nu al over 80 procent van de route gefietst worden. "In drie kwetsbare gebieden kan dat nog niet en moet dat via bestemmingsplannen geregeld worden. Daarbij hebben de gemeenten het voortouw", aldus de gedeputeerde.

Zwart asfalt
Er wordt geen zwart asfalt gebruikt op de 9 kilometer die nog verhard moet worden voor de fietsroute. Het is de bedoeling om natuurlijk materiaal te gebruiken, namelijk gebroken grind uit de Maas.

Kosten
Het project kost in totaal 3,7 miljoen euro. De provincie neemt 2 miljoen voor haar rekening, de gemeenten en Europa de rest. "Het is een gemeentelijk project waar wij subsidie aan geven. Maar het past wel binnen een speerpunt van ons beleid, namelijk het versterken van fietsverbindingen in Limburg", zo zegt Geurts.

Verzet
Maandag is in het gemeentehuis van Eijsden-Margraten een openbare informatiebijeenkomst voor raads- en statenleden over de trambaanfietsroute. Tegen het plan is verzet van natuur- en milieu-organisaties en een aantal omwonenden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen