Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeentelijke heffingen opnieuw verhoogd in Limburg

Geplaatst opdinsdag 28 januari 2020 - 7:50

Huishoudens en bedrijven zijn ook dit jaar gemiddeld meer geld kwijt aan gemeentelijke heffingen. De Limburgse gemeenten verwachten samen ruim 675 miljoen euro te ontvangen: 4,8 procent meer dan in 2019.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2020.

Afval
De onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing en de afvalstoffenheffing zijn de belangrijkste gemeentelijke heffingen. Van deze drie stijgen de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing het sterkst. Dit wordt met gemiddeld 11,6 procent opvallend veel duurder in Limburg.

De reinigingsheffingen gaan vooral omhoog door een sterke stijging van de verwerkingskosten van het afval. Veel gemeenten berekenen deze kostenverhoging via de afvalstoffenheffing door aan huishoudens.

Stijging
Voerendaal verwacht de grootste stijging aan inkomsten uit gemeentelijke heffingen te ontvangen: 14,4 procent. Ook in Vaals (14 procent) en Kerkrade (13,5 procent) stijgen de inkomsten flink.

In Roermond en Weert stijgen de inkomsten uit gemeentelijke heffingen te minst. Beide gemeenten verwachten dat de inkomsten nagenoeg gelijk blijven met 2019.

Eigen huis
Eigenaren van woonhuizen gaan dit jaar gemiddeld 4,3 procent meer ozb betalen dan in 2019. Voor eigenaren van bedrijfspanden is de ozb met 5,2 procent omhoog gegaan. Ook gaat de rioolheffing gemiddeld met 1,7 procent omhoog.

Toeristenbelasting
Uit de cijfers blijkt verder dat de toeristenbelasting in Limburg gemiddeld met 12 procent stijgt. De verschillen tussen de gemeenten is hier ook groot. Venray verwacht een stijging van maar liefst 44 procent, terwijl negen Limburgse gemeenten juist verwachten dat de inkomsten aan toeristenbelasting gelijk blijven met vorig jaar.

De parkeerheffingen stijgen in Limburg nauwelijks.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen