Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeentelijke heffingen opnieuw verhoogd in Limburg

Geplaatst opdinsdag 28 januari 2020 - 7:50

Huishoudens en bedrijven zijn ook dit jaar gemiddeld meer geld kwijt aan gemeentelijke heffingen. De Limburgse gemeenten verwachten samen ruim 675 miljoen euro te ontvangen: 4,8 procent meer dan in 2019.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2020.

Afval
De onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing en de afvalstoffenheffing zijn de belangrijkste gemeentelijke heffingen. Van deze drie stijgen de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing het sterkst. Dit wordt met gemiddeld 11,6 procent opvallend veel duurder in Limburg.

De reinigingsheffingen gaan vooral omhoog door een sterke stijging van de verwerkingskosten van het afval. Veel gemeenten berekenen deze kostenverhoging via de afvalstoffenheffing door aan huishoudens.

Stijging
Voerendaal verwacht de grootste stijging aan inkomsten uit gemeentelijke heffingen te ontvangen: 14,4 procent. Ook in Vaals (14 procent) en Kerkrade (13,5 procent) stijgen de inkomsten flink.

In Roermond en Weert stijgen de inkomsten uit gemeentelijke heffingen te minst. Beide gemeenten verwachten dat de inkomsten nagenoeg gelijk blijven met 2019.

Eigen huis
Eigenaren van woonhuizen gaan dit jaar gemiddeld 4,3 procent meer ozb betalen dan in 2019. Voor eigenaren van bedrijfspanden is de ozb met 5,2 procent omhoog gegaan. Ook gaat de rioolheffing gemiddeld met 1,7 procent omhoog.

Toeristenbelasting
Uit de cijfers blijkt verder dat de toeristenbelasting in Limburg gemiddeld met 12 procent stijgt. De verschillen tussen de gemeenten is hier ook groot. Venray verwacht een stijging van maar liefst 44 procent, terwijl negen Limburgse gemeenten juist verwachten dat de inkomsten aan toeristenbelasting gelijk blijven met vorig jaar.

De parkeerheffingen stijgen in Limburg nauwelijks.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen