Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeentelijk archief Weert is dringend aan vernieuwing toe

Geplaatst opzaterdag 6 juni 2015 - 9:15

Niet alleen de huisvesting van het gemeentearchief van Weert is verouderd en voldoet niet meer aan de (wettelijke) eisen, ook het archiefsysteem is achterhaald waardoor dossiers onvolledig of versnipperd zijn opgeslagen.

Bovendien is er onvoldoende grip op digitale informatie, waardoor informatie niet goed of onvolledig opgeslagen wordt.

Moeilijk te herstellen
Volgens de gemeente moet er nog veel werk verzet worden om de informatiehuishouding op het gewenste niveau te krijgen. Zo is er nu nog geen kwaliteitssysteem voor het beheer van de informatie. Dat kan leiden tot incomplete en onbetrouwbare archiefgegevens, stelt de gemeente. Die zijn achteraf heel moeilijk te herstellen.

Beheer
Verder is er nog nauwelijks beleid voor het beheer van digitale archiefbestanden en ontbreekt het zicht waar die zich bevinden. Omdat steeds meer informatie alleen digitaal beschikbaar is, is de informatiehuishouding kwetsbaar.

Nieuwe locatie
Dat de archiefbewaarplaats zelf niet aan de eisen van de wet voldoet, is al langer bekend. De gemeente is op zoek naar een nieuwe locatie voor het archief en een studiezaal waar bezoekers stukken kunnen inzien. Dit zal waarschijnlijk het nieuwe gemeentehuis worden, gaf wethouder Frans van Eersel eerder aan.

Overdracht
Er zijn plannen geopperd om de kwaliteit van het archiefbeheer te verbeteren. Zo wordt een overleg gestart om de overdracht van digitale informatie te verbeteren en te structureren. De gemeente wil echter nog geen eigen elektronisch archief voor digitale bestanden opzetten vanwege de kosten. Verder zou er een kwaliteitssysteem ingevoerd moeten worden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Archief blijft mogelijk toch in Nederweert
Verhuizing archief Weert kost ruim een miljoen
Limburgse gemeenten in de fout met bewaren agenda's
Archeologische stukken provincie weg uit Ceramique
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen