Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeentelijk archief Weert is dringend aan vernieuwing toe

Geplaatst opzaterdag 6 juni 2015 - 9:15

Niet alleen de huisvesting van het gemeentearchief van Weert is verouderd en voldoet niet meer aan de (wettelijke) eisen, ook het archiefsysteem is achterhaald waardoor dossiers onvolledig of versnipperd zijn opgeslagen.

Bovendien is er onvoldoende grip op digitale informatie, waardoor informatie niet goed of onvolledig opgeslagen wordt.

Moeilijk te herstellen
Volgens de gemeente moet er nog veel werk verzet worden om de informatiehuishouding op het gewenste niveau te krijgen. Zo is er nu nog geen kwaliteitssysteem voor het beheer van de informatie. Dat kan leiden tot incomplete en onbetrouwbare archiefgegevens, stelt de gemeente. Die zijn achteraf heel moeilijk te herstellen.

Beheer
Verder is er nog nauwelijks beleid voor het beheer van digitale archiefbestanden en ontbreekt het zicht waar die zich bevinden. Omdat steeds meer informatie alleen digitaal beschikbaar is, is de informatiehuishouding kwetsbaar.

Nieuwe locatie
Dat de archiefbewaarplaats zelf niet aan de eisen van de wet voldoet, is al langer bekend. De gemeente is op zoek naar een nieuwe locatie voor het archief en een studiezaal waar bezoekers stukken kunnen inzien. Dit zal waarschijnlijk het nieuwe gemeentehuis worden, gaf wethouder Frans van Eersel eerder aan.

Overdracht
Er zijn plannen geopperd om de kwaliteit van het archiefbeheer te verbeteren. Zo wordt een overleg gestart om de overdracht van digitale informatie te verbeteren en te structureren. De gemeente wil echter nog geen eigen elektronisch archief voor digitale bestanden opzetten vanwege de kosten. Verder zou er een kwaliteitssysteem ingevoerd moeten worden.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Archief blijft mogelijk toch in Nederweert
Verhuizing archief Weert kost ruim een miljoen
Limburgse gemeenten in de fout met bewaren agenda's
Archeologische stukken provincie weg uit Ceramique
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen