Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Venlo stuit op 'Turkse' miljoenenfraude

Geplaatst opvrijdag 6 september 2019 - 7:08

De gemeente Venlo heeft 42 gevallen van bijstandsfraude ontdekt. In totaal is er voor ongeveer anderhalf miljoen euro gefraudeerd.

De sociale recherche van de gemeente deed 115 onderzoeken in zeven verschillende landen, meldt Omroep Venlo.

Grond in Turkije
Vooral het bezit van vastgoed in het buitenland werd onderzocht. Daar bleek de pijn te zitten. De betreffende personen ontvingen een bijstandsuitkering in Venlo, maar bleken ook grond of een pand in hun bezit hebben in het buitenland. In alle 42 gevallen ging het om onroerend goed in Turkije. Van deze mensen is de uitkering stopgezet. De mensen met vastgoed in het buitenland hebben een te groot vermogen om binnen de grenzen van een bijstandsuitkering te vallen. Ze moeten het onterecht ontvangen geld terugbetalen aan de gemeente.

Onmogelijke opgave
Dit is echter moeilijk, omdat het onmogelijk is de buitenlandse bezittingen in beslag nemen. Daarnaast is het bedrag dat de gemeente terugvordert hoger dan de waarde van het vastgoed in het buitenland. Het lijkt op papier dat de fraudeur geen vermogen heeft. Daarom kan de gemeente niks terugvorderen.

'Heel erg krom'
Daardoor mogen de fraudeurs hun buitenlandse woning houden en komen ze nog steeds in aanmerking voor een uitkering, ondanks dat deze is stopgezet. Wethouder Alexander Vervoort vindt dit 'heel erg krom'. "Je wil niet dat fraude loont en niet dat mensen de dupe worden van kwaadwillenden." Toch is de ontdekking niet voor niets geweest, claimt Vervoort. Hij wijst op de signaalfunctie en preventieve werking. "Fraude mag niet lonen en anderen mogen niet benadeeld worden."

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen