Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Venlo stuit op 'Turkse' miljoenenfraude

Geplaatst opvrijdag 6 september 2019 - 7:08

De gemeente Venlo heeft 42 gevallen van bijstandsfraude ontdekt. In totaal is er voor ongeveer anderhalf miljoen euro gefraudeerd.

De sociale recherche van de gemeente deed 115 onderzoeken in zeven verschillende landen, meldt Omroep Venlo.

Grond in Turkije
Vooral het bezit van vastgoed in het buitenland werd onderzocht. Daar bleek de pijn te zitten. De betreffende personen ontvingen een bijstandsuitkering in Venlo, maar bleken ook grond of een pand in hun bezit hebben in het buitenland. In alle 42 gevallen ging het om onroerend goed in Turkije. Van deze mensen is de uitkering stopgezet. De mensen met vastgoed in het buitenland hebben een te groot vermogen om binnen de grenzen van een bijstandsuitkering te vallen. Ze moeten het onterecht ontvangen geld terugbetalen aan de gemeente.

Onmogelijke opgave
Dit is echter moeilijk, omdat het onmogelijk is de buitenlandse bezittingen in beslag nemen. Daarnaast is het bedrag dat de gemeente terugvordert hoger dan de waarde van het vastgoed in het buitenland. Het lijkt op papier dat de fraudeur geen vermogen heeft. Daarom kan de gemeente niks terugvorderen.

'Heel erg krom'
Daardoor mogen de fraudeurs hun buitenlandse woning houden en komen ze nog steeds in aanmerking voor een uitkering, ondanks dat deze is stopgezet. Wethouder Alexander Vervoort vindt dit 'heel erg krom'. "Je wil niet dat fraude loont en niet dat mensen de dupe worden van kwaadwillenden." Toch is de ontdekking niet voor niets geweest, claimt Vervoort. Hij wijst op de signaalfunctie en preventieve werking. "Fraude mag niet lonen en anderen mogen niet benadeeld worden."

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen