Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Venlo stuit op 'Turkse' miljoenenfraude

Geplaatst opvrijdag 6 september 2019 - 7:08

De gemeente Venlo heeft 42 gevallen van bijstandsfraude ontdekt. In totaal is er voor ongeveer anderhalf miljoen euro gefraudeerd.

De sociale recherche van de gemeente deed 115 onderzoeken in zeven verschillende landen, meldt Omroep Venlo.

Grond in Turkije
Vooral het bezit van vastgoed in het buitenland werd onderzocht. Daar bleek de pijn te zitten. De betreffende personen ontvingen een bijstandsuitkering in Venlo, maar bleken ook grond of een pand in hun bezit hebben in het buitenland. In alle 42 gevallen ging het om onroerend goed in Turkije. Van deze mensen is de uitkering stopgezet. De mensen met vastgoed in het buitenland hebben een te groot vermogen om binnen de grenzen van een bijstandsuitkering te vallen. Ze moeten het onterecht ontvangen geld terugbetalen aan de gemeente.

Onmogelijke opgave
Dit is echter moeilijk, omdat het onmogelijk is de buitenlandse bezittingen in beslag nemen. Daarnaast is het bedrag dat de gemeente terugvordert hoger dan de waarde van het vastgoed in het buitenland. Het lijkt op papier dat de fraudeur geen vermogen heeft. Daarom kan de gemeente niks terugvorderen.

'Heel erg krom'
Daardoor mogen de fraudeurs hun buitenlandse woning houden en komen ze nog steeds in aanmerking voor een uitkering, ondanks dat deze is stopgezet. Wethouder Alexander Vervoort vindt dit 'heel erg krom'. "Je wil niet dat fraude loont en niet dat mensen de dupe worden van kwaadwillenden." Toch is de ontdekking niet voor niets geweest, claimt Vervoort. Hij wijst op de signaalfunctie en preventieve werking. "Fraude mag niet lonen en anderen mogen niet benadeeld worden."

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen