Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Venlo bewaakt de huishoudportemonnee schuldenaren

Geplaatst opzaterdag 31 juli 2021 - 14:50

Inwoners van Venlo die hun huur, water, energie of zorgverzekering niet betalen, krijgen binnenkort bezoek van de gemeente. De gemeente heeft met verschillende energieleveranciers, zorgverzekeraars en woningcorporaties afspraken gemaakt om oplopende schulden te voorkomen. In totaal doen veertig instanties mee.

Venlo is een van de gemeenten met een bovengemiddeld schuldpercentage. Volgens het CBS had op 1 oktober 2020 8,5 procent van de huishoudens in Venlo een problematische schuld.

Gegevens delen
Gemeenten zijn sinds 2012 verantwoordelijk voor schuldhulpverlening waarbij inwoners worden geholpen om hun financiële schulden af te lossen. Sinds januari dit jaar zijn gemeenten ook verantwoordelijk voor het tijdig signaleren van schulden. Met de wijziging van de wet is het voor zorgverzekeraars, energie- en waterleveranciers en woningcorporaties toegestaan gegevens van inwoners met een betaalachterstand te delen met een gemeente, mits de inwoner hiertoe eerder bezwaar heeft aangetekend. De gemeente Venlo heeft met zorgverzekeraars als Achmea, VGZ en CZ, energieleveranciers als Eneco en Delta en woningcorporatie Woonwenz een overeenkomst gesloten.

Lees ook: Meeste huishoudens met schulden in Heerlen en Kerkrade

Ruim duizend
Inmiddels heeft de gemeente sinds 1 januari ruim duizend meldingen ontvangen. Als er een betaalachterstand is van minder dan 500 euro ontvangt de schuldenaar een email. Als de schulden hoger zijn, wordt er gebeld. Zodra de coronamaatregelen het toelaten gaat de gemeente op bezoek. Sinds januari zijn er 1255 e-mails gestuurd, 308 brieven en is er 221 keer gebeld. Het is bekend dat schuldenaren zich vaak in een veel te laat stadium, als de schuld in de tienduizenden euro's is gelopen, melden. Een van de belangrijkste oorzaken daarvoor is schaamte. De woordvoerder van de gemeente bevestigt dit beeld en hoopt dat met deze acties wordt voorkomen dat het uit hand loopt.

Vernietigend rapport
Dat de gemeente de schuldhulpverlening zo aanpakt is het gevolg van een vorig jaar verschenen vernietigend rapport van de rekenkamer. Op 8 januari 2020 luidde de rekenkamer, het controleorgaan van het college, de noodklok. Inwoners met schulden werden onvoldoende geholpen door de gemeente. Dat de urgentie hoog is bewijst het feit dat de rekenkamer voor het eerst een vervolgonderzoek gaat doen. De inzet is een controle of de aanbevelingen voor het verbeteren van de schuldhulpverlening zijn uitgevoerd. De uitkomst van het onderzoek wordt na de zomer verwacht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen