Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Sittard-Geleen uit rode cijfers

Geplaatst opvrijdag 4 oktober 2019 - 13:48

De gemeente Sittard-Geleen heeft na een periode van financiële problemen en zware bezuinigingen nu haar financiën weer op orde, zo blijkt uit de begroting voor 2020.

Daardoor hoeft er volgend jaar niet extra bezuinigd te worden en is ook belastingverhoging overbodig.

Toezicht
De gemeente staat al sinds 2018 onder preventief toezicht van de provincie, omdat de financiën niet op orde waren. Dat betekent dat de provincie toestemming moet geven voor uitgaven. Wethouder Pieter Meekels van Financiën gaat er nu van uit dat dit wordt omgezet in repressief toezicht. Dan wordt er achteraf gecontroleerd.

Lees ook: Sittard-Geleen onder toezicht vanwege miljoenentekort

Slag om de arm
De wethouder zegt dat er met vertrouwen naar de toekomst gekeken kan worden. Volgens hem was het financiële beleid van de afgelopen periode succesvol. Ook de komende tijd moeten de afspraken in de begroting nageleefd worden. Desalniettemin houdt hij 'nog enkele slagen om de arm'. Wat er gaat gebeuren is 2020 is namelijk nog niet bekend, zo legt hij uit.

Overschot
De begroting voor 2020, met als titel Samen Verder Bouwen, heeft een overschot van 1,6 miljoen euro. Het college van burgemeester en wethouders wil dit vooralsnog niet uitgeven, omdat de verwachte inkomsten van onder andere het Rijk kunnen tegenvallen. Het overschot kan dan worden gebruikt om mogelijke tegenvallers op te vangen. Hierover is in het voorjaar van 2020 meer duidelijk en dan kan de raad aangeven of en hoe het geld besteed wordt.

Investeren
In de begroting is ruimte gemaakt om te investeren in veiligheid, openbare ruimte, de centra van de gemeente, gemeentelijke dienstverlening en bedrijfsvoering.

Woonlasten
Naar verwachting stijgen de gemiddelde woonlasten met 4,9 procent. Dit komt doordat de landelijke afvalstoffenbelasting dit jaar wordt doorberekend aan de inwoners via de afvalstoffenheffing.

Begroting Sittard-Geleen 2020
Foto: Gemeente Sittard-Geleen

De begroting wordt op 13 en 14 november in de gemeenteraad besproken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen