Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Sittard-Geleen uit rode cijfers

Geplaatst opvrijdag 4 oktober 2019 - 13:48

De gemeente Sittard-Geleen heeft na een periode van financiële problemen en zware bezuinigingen nu haar financiën weer op orde, zo blijkt uit de begroting voor 2020.

Daardoor hoeft er volgend jaar niet extra bezuinigd te worden en is ook belastingverhoging overbodig.

Toezicht
De gemeente staat al sinds 2018 onder preventief toezicht van de provincie, omdat de financiën niet op orde waren. Dat betekent dat de provincie toestemming moet geven voor uitgaven. Wethouder Pieter Meekels van Financiën gaat er nu van uit dat dit wordt omgezet in repressief toezicht. Dan wordt er achteraf gecontroleerd.

Lees ook: Sittard-Geleen onder toezicht vanwege miljoenentekort

Slag om de arm
De wethouder zegt dat er met vertrouwen naar de toekomst gekeken kan worden. Volgens hem was het financiële beleid van de afgelopen periode succesvol. Ook de komende tijd moeten de afspraken in de begroting nageleefd worden. Desalniettemin houdt hij 'nog enkele slagen om de arm'. Wat er gaat gebeuren is 2020 is namelijk nog niet bekend, zo legt hij uit.

Overschot
De begroting voor 2020, met als titel Samen Verder Bouwen, heeft een overschot van 1,6 miljoen euro. Het college van burgemeester en wethouders wil dit vooralsnog niet uitgeven, omdat de verwachte inkomsten van onder andere het Rijk kunnen tegenvallen. Het overschot kan dan worden gebruikt om mogelijke tegenvallers op te vangen. Hierover is in het voorjaar van 2020 meer duidelijk en dan kan de raad aangeven of en hoe het geld besteed wordt.

Investeren
In de begroting is ruimte gemaakt om te investeren in veiligheid, openbare ruimte, de centra van de gemeente, gemeentelijke dienstverlening en bedrijfsvoering.

Woonlasten
Naar verwachting stijgen de gemiddelde woonlasten met 4,9 procent. Dit komt doordat de landelijke afvalstoffenbelasting dit jaar wordt doorberekend aan de inwoners via de afvalstoffenheffing.

Begroting Sittard-Geleen 2020
Foto: Gemeente Sittard-Geleen

De begroting wordt op 13 en 14 november in de gemeenteraad besproken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen