Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Gemeente niet meer achter verkoop moskee Geleen

Geplaatst opdonderdag 26 april 2018 - 16:19

De gemeente Sittard-Geleen staat met de kennis van nu niet meer achter de verkoop van een pand aan het bestuur van de moskee Al Houda in Geleen.

Het pand is medegefinancierd met geld uit onder meer Koeweit en Saoedi-Arabië.

Lees ook: Moskee Geleen vroeg geld aan Golfstaten, zorgen over invloed

Partij
In 2013 werd het complex aan de Borrekuilstraat verkocht om er de huidige Al Houda-moskee in te vestigen. De gemeente Sittard-Geleen was partij in de verkoop aan de moskee als aandeelhouder van sociale werkvoorziening Vixia, de eigenaar van het pand.

Wetgeving
De gemeente had de verkoop niet tegen kunnen houden op basis van wetgeving. Wél kon de gemeente eigenhandig de keuze maken om het pand niet aan deze partij te verkopen. In dat geval had het moskeebestuur voor een andere locatie moeten kiezen.

Nieuwe inzichten
Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen was in 2013 niet op de hoogte van alle geldstromen bij de moskee en de grote plannen voor een nieuw Islamitisch complex. "Als we dat toen geweten hadden, dan had er ongetwijfeld een discussie plaatsgevonden of het pand überhaupt via de gemeenschappelijke regeling verkocht zou moeten mogen worden. Ik denk, zeker op basis van de gegevens nu, dat het zeker niet zou hebben plaatsgevonden."

Lees ook: Moskee-bestuur langer vast voor witwassen en terreur

Terreur en witwassen
In februari vorig jaar werd de moskee door politie en justitie doorzocht in verband met een groot onderzoek. Tegen de voorzitter en de secretaris van moskee Al Houda loopt een rechtszaak. Ze worden verdacht van het financieren van terrorisme, het ronselen voor de jihad, lidmaatschap van een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk en witwassen. De zaak moet nog inhoudelijk worden behandeld door de rechter.

Je kan weer stemmen voor de L1mbo Top 100. Vul het stemformulier in.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen