Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente niet meer achter verkoop moskee Geleen

Geplaatst opdonderdag 26 april 2018 - 16:19

De gemeente Sittard-Geleen staat met de kennis van nu niet meer achter de verkoop van een pand aan het bestuur van de moskee Al Houda in Geleen.

Het pand is medegefinancierd met geld uit onder meer Koeweit en Saoedi-Arabië.

Lees ook: Moskee Geleen vroeg geld aan Golfstaten, zorgen over invloed

Partij
In 2013 werd het complex aan de Borrekuilstraat verkocht om er de huidige Al Houda-moskee in te vestigen. De gemeente Sittard-Geleen was partij in de verkoop aan de moskee als aandeelhouder van sociale werkvoorziening Vixia, de eigenaar van het pand.

Wetgeving
De gemeente had de verkoop niet tegen kunnen houden op basis van wetgeving. Wél kon de gemeente eigenhandig de keuze maken om het pand niet aan deze partij te verkopen. In dat geval had het moskeebestuur voor een andere locatie moeten kiezen.

Nieuwe inzichten
Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen was in 2013 niet op de hoogte van alle geldstromen bij de moskee en de grote plannen voor een nieuw Islamitisch complex. "Als we dat toen geweten hadden, dan had er ongetwijfeld een discussie plaatsgevonden of het pand überhaupt via de gemeenschappelijke regeling verkocht zou moeten mogen worden. Ik denk, zeker op basis van de gegevens nu, dat het zeker niet zou hebben plaatsgevonden."

Lees ook: Moskee-bestuur langer vast voor witwassen en terreur

Terreur en witwassen
In februari vorig jaar werd de moskee door politie en justitie doorzocht in verband met een groot onderzoek. Tegen de voorzitter en de secretaris van moskee Al Houda loopt een rechtszaak. Ze worden verdacht van het financieren van terrorisme, het ronselen voor de jihad, lidmaatschap van een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk en witwassen. De zaak moet nog inhoudelijk worden behandeld door de rechter.

Je kan weer stemmen voor de L1mbo Top 100. Vul het stemformulier in.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen