Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Maastricht en ondernemingsraad voor de rechter

Geplaatst opdinsdag 20 augustus 2019 - 6:00

Heeft het gemeentebestuur van Maastricht vorig jaar correct gehandeld in de zaak die bekend staat als de spionage-affaire? Dat is de vraag waar de kantonrechter zich dinsdag over moet buigen.

De gemeente en de ondernemingsraad verschillen van mening over de wijze waarop de gemeente eind 2018 onderzoek heeft laten doen naar e-mailverkeer van onder meer OR-leden en het ambtelijk secretariaat.

Lees ook: Gemeente Maastricht las stiekem e-mails van ambtenaren

Wat is de spionage-affaire?
De spionage-affaire draait om het feit dat de gemeente in het geheim de mails van zo'n veertig ambtenaren liet lezen. Die ambtenaren waren kritisch over de gang van zaken rondom een gezamenlijk kantoor van de ondersteunende diensten van Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen.

Gemeentesecretaris
Na een bestuursvergadering van het
Shared Service Center Zuid-Limburg begin maart 2018 lekten er conceptnotulen uit. Hierin was onder meer te lezen dat wethouder John Aarts naar de mogelijkheid keek om een aantal kaderleden van de vakbond te ontslaan. "Het idee kwam op tafel tijdens een overleg van de wethouders van de drie betrokken gemeenten", aldus Aarts in een debat van februari dit jaar. Het zou uiteindelijk gemeentesecretaris Piet Buijtels zijn die buiten het college van B&W om de opdracht voor het bespioneren gegeven zou hebben.

Lees ook: Spionage-debat: 'Gekeken kaderleden vakbond te ontslaan'

Negativiteit
Het geheel heeft de gemeente Maastricht geen goed gedaan. De raad heeft de Rekenkamer, een onafhankelijk orgaan binnen de gemeente, gevraagd een onderzoek te doen dat meer helderheid moet brengen over de gang van zaken. Daarnaast is het vertrouwen tussen ambtenaren en de gemeente tot een nulpunt gedaald. Zo is onder meer de verkiezing voor een nieuwe ondernemingsraad uitgesteld tot eind november.

Lees ook: Onderzoek naar spionage-affaire Maastricht

Het is nu aan de rechter om onderzoek te doen naar de gang van zaken. Was er voldoende zwaarwegend belang aan de kant van de gemeente om tot het onderzoek over te gaan? En had de gemeente zonder vooraf toestemming te vragen e-mailboxen van OR-leden en het ambtelijk secretariaat mogen bekijken?

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen