Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente maakt einde aan museumprotest: 'Een teleurstelling'

Geplaatst opwoensdag 19 januari 2022 - 13:27

De gemeente Maasgouw heeft ingegrepen bij het museumprotest in Thorn, waarbij het museum voor één dag zou worden omgetoverd tot een sportschool.

"De gemeente heeft woensdagochtend gebeld. Het voelt toch als een teleurstelling", zei Marlie Gruijthuijsen van het museum in Thorn op L1 Radio.

Lees ook: Musea gooien deuren open: ‘Gymles geven als protest’

Landelijke actie
De Museumvereniging heeft een actie opgezet waarbij musea woensdag tijdelijk worden omgetoverd tot sportlocaties, uit protest tegen de coronamaatregelen. De vereniging vindt het 'onverklaarbaar' dat musea de deuren dicht moeten houden. Mentale fitheid is immers net zo belangrijk, vinden musea die meedoen aan de landelijke actie. Ook in Limburg doet een aantal musea mee aan de actie.

Lees ook: Ook Limburgs Museum verandert voor één dag in sportschool

Het Museum in Thorn had symbolisch sporttoestellen klaargezet. Zo stond er onder meer een roeiapparaat en een toestel om de rugspieren te trainen. "Om te roeien met de riemen die je hebt en om de rug recht te houden", zegt Gruijthuijsen. "Het is jammer dat het niet door mag gaan van de gemeente. We hadden graag gebruik van de gelegenheid willen maken."

Stem
Volgens Gruijthuijsen is het als klein museum moeilijk om het hoofd boven water te houden. "We hebben geen bezoekers en amper inkomsten. We wilden dus graag onze stem laten horen."

Venlo
Het Limburgs Museum heeft de protestactie om sportlessen te geven voor publiek gecanceld nadat de gemeente dreigde met boetes. De geplande zumbales werd vanmorgen alleen gegeven voor museumpersoneel, zo meldt Omroep Venlo.

Lees ook: Gemeente Venlo: 'Culturele sector mag niet open als protest'

Horst
In Horst ging het protest wel nog door. Zo werd er op het podium van Cultureel Centrum 't Gasthoês geknipt, terwijl artiesten optredens gaven.

Gasthoes Horst cultuurprotest (19 jan 2021)
Kapsalon Theater uit protest tegen de coronamaatrgelen in Gasthoes Horst
Foto: L1 (Robert Janssen)

ECI Roermond
In Roermond opende de ECI Cultuurfabriek haar deuren ook onder een andere vlag. Namelijk die van een kapsalon. "Een kapsalon waarin je kijkt naar theater", benadrukt Jan Klompen, voorzitter van het Limburg festival. Klompen vertelt dat de cultuursector niet meer kan wachten op versoepelingen: "We horen nu al zolang dat we geduld moeten hebben. Het is hoog tijd dat de cultuur zich ook eens laat zien.

"De gemeente Roermond gedoogt de actie en zei alleen op te gaan treden als er zich excessen voordoen. We gaan er dus voor zorgen dat alles ordelijk verloopt", vertelt Klompen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen