Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Heerlen: communicatie in eenvoudige taal

Geplaatst opdonderdag 22 april 2021 - 21:33

De gemeente Heerlen neemt een aantal nieuwe initiatieven om in eenvoudige en begrijpelijke taal te communiceren met haar inwoners.

Zo komt in juni de eerste beeldbrief uit. Dat zijn brieven in duidelijke taal met foto’s om zaken directer over te brengen Inwoners die hun reisdocument moeten vernieuwen, krijgen die eerste beeldbrief.

Taal voor Allemaal
Ook start Heerlen met het project ‘Taal voor Allemaal’. Dat is een trainingsprogramma voor ambtenaren om brieven aan inwoners in toegankelijker Nederlands te herschrijven. Het gaat om medewerkers van de afdelingen burgerzaken, vergunningen en Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Een meeleesgroep van inwoners gaat toetsen of die herschreven brieven wel echt duidelijk zijn.

Website
Verder zijn er inmiddels ook video’s toegevoegd aan vaak bezochte pagina’s op de website van de gemeente Heerlen. Het gaat dan om veelgevraagde diensten zoals een paspoort aanvragen, trouwen of verhuizen. Op de bladzijdes bestond al de mogelijkheid om berichten voor te laten lezen of er live over te chatten.

Chatten
"Dat chatten en voorlezen wordt zeer gewaardeerd’", zegt wethouder Adriane Keulen van de Ouderenpartij Heerlen (OPH). "We proberen onze informatie steeds zo toegankelijk en gebruiksvriendelijk als mogelijk te maken. Zodat ze helder is voor iedereen. Daar passen deze nieuwe initiatieven prima bij."

Volgens haar heeft iedereen wel eens een paspoort of identiteitskaart nodig, "Maar we lezen niet allemaal even gemakkelijk. Of mensen hebben een taalachterstand. Vandaar deze nieuwe stappen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen