Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Beek mist 'koempelgevoel'

Geplaatst opwoensdag 17 september 2014 - 17:53

De gemeente Beek voelt er niks voor om zich aan te sluiten bij de organisatie van het Jaar van de Mijnen (M2015).

De Heemkundevereniging Beek had de gemeente woensdag in een spoedbrief gevraagd om dat toch te overwegen.

Reactie
Volgens het college leeft het onderwerp niet onder de eigen bevolking. "Cultuur-historisch bezien mag je stellen dat het 'mijnengevoel' of het 'koelpietengevoel' in de Beekse samenleving veel minder sterk aanwezig was dan elders in de mijnstreek," blijkt uit een reactie van de lokale overheid.

'Mijnengevoel'
De gemeente merkt naar eigen zeggen niets van een ‘mijnengevoel’ onder de bevolking. "Er is nooit een initiatief vanuit de bevolking gekomen om aandacht te besteden aan het mijnverleden. Zelfs de Heemkundevereniging heeft nooit uitgebreid aandacht geschonken aan dit verleden. Wel bijvoorbeeld aan de vroegere sigarenindustrie."

M2015
De gemeente staat er wel voor open om onderdelen van het programma tijdens M2015 plaats te laten vinden en daar medewerking aan te verlenen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Sittard-Geleen steekt geld in Jaar van de Mijnen
Geld stichting DOEN voor projecten M2015
Antieke stoomlocomotief terug naar Heerlen
Oude mijnlocomotief afgeleverd bij Miljoenenlijn ZLSM
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen