Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenschapshuizen in Maastricht staan rood

Geplaatst opdinsdag 17 maart 2015 - 8:46

Van de 17 onderzochte gemeenschapshuizen of multifunctionele accommodaties in Maastricht, staan er 11 in het rood. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente naar de staat van gemeenschapshuizen.

In totaal zijn er in Maastricht 23 gemeenschapshuizen, maar niet elk bestuur kon of wilde inzicht geven in de financiële situatie.

Discussie over toekomst
Het onderzoek, uitgevoerd door Hospitality Consultants, is een opmaat naar een discussie over de toekomst van het gemeenschapshuis in de stad. Iets waar de gemeenteraad dinsdag een eerste keer over in gesprek gaat. Dat de exploitatieresultaten onderwerp van discussie zullen zijn, staat vast.

Opgebouwde reserves
De verliezen bij de accommodaties betekenen soms dat besturen moeten interen op de opgebouwde reserves, maar vaak komt de rekening ook bij de gemeente te liggen. Maastricht betaalt jaarlijks structureel 281.894,39 euro aan gemeenschapshuizen, vooral in tegemoetkomingen in de huur.

Ook doet de gemeente voor een aantal accommodaties de administratie.

Twee verklaringen
Het groot aantal gemeenschapshuizen dat rode cijfers schrijft, wordt in het onderzoek tweeledig verklaard. Enerzijds blijken accommodaties vaak te groot om kostendekken te maken, anderzijds wordt de draagkracht in de eigen buurt steeds kleiner. Een combinatie van beide komt ook voor, en is reden voor zorgen bij het stadsbestuur.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Sloop werkzaamheden Bouw
Sloop van oude gemeentehuis in Maasbree in volle gang
Huurschuld voor Venloos gemeenschapshuis De Witte Kerk
Buurthuis zaaltje therapie
'Toekomst buurthuizen onzeker door coronacrisis'
Bewoners van Weert bouwen aan gemeenschapscentrum
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen