Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelukkig nieuwjaar! Dit is er vanaf vandaag veranderd

Geplaatst opwoensdag 1 januari 2020 - 7:50

Behalve uit goede voornemens bestaat een nieuw jaar ook uit nieuwe wet- en regelgeving.

Veel veranderingen die vanaf 1 januari 2020 ingaan zijn hieronder op een rijtje gezet.

Werk en inkomen
Het wettelijk minimumloon gaat omhoog van 1.635,60 naar 1.653,60 euro bruto per maand. Dat betekent dat ook uitkeringen, zoals de WW, AOW en Wajong, omhooggaan. Die uitkeringen stijgen namelijk met het minimumloon mee.

Vanaf 1 januari is ook de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van kracht. Deze wet moet de verschillen tussen vast en flexibel werk verkleinen. Doel van de WAB is om het voor werknemers aantrekkelijker te maken om een arbeidskracht in vaste dienst te nemen. Dat geeft de werknemer meer zekerheid. Een instrument daarvoor in de WAB is om de WW-premie voor flexwerkers te verhogen en voor medewerkers in vaste dienst te verlagen.

Voor payrollmedewerkers gaan dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden als voor de werknemers van het bedrijf waar zij gedetacheerd zijn.

De inkomstenbelasting gaat vanaf 1 januari van een drie- naar een tweeschijvenstelsel. Mensen met een inkomen tot 68.507 euro betalen daarover 37,35 procent inkomstenbelasting. Mensen met een hoger inkomen betalen over dat hogere bedrag 49,5 procent inkomstenbelasting.

geld (31 dec 2019)
Foto: iStock

Gezondheid
De tabaksaccijns gaan omhoog. Een pakje sigaretten van 20 stuk is vanaf 1 januari 14 cent duurder. Vanaf 1 april komt daar nog eens een euro bovenop.

De premie voor de basisverzekering stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 2 procent. De gemiddelde stijging komt daarmee neer op 2,34 euro per maand. Dat is 28,08 euro per jaar. De gemiddelde zorgpremie per maand komt daarmee uit op 119,83 euro per maand. Het eigen risico van 385 euro blijft gelijk.

spuit (31 dec 2019)
Foto: iStock

Natuur en milieu
De energiebelasting op aardgas gaat omhoog, terwijl de belasting op elektriciteit juist omlaag gaat. Bij een gemiddeld energieverbruik daalt het belastingdeel van de energierekening voor huishoudens volgens de overheid in 2020 met 100 euro.

Vanaf 1 januari geldt een fijnstoftoeslag van 15 procent op de motorrijtuigenbelasting. Deze toeslag is specifiek voor vervuilende personenauto’s en bestelauto’s die op diesel rijden. Doel van deze maatregel is om het bezit en gebruik van vervuilende dieselauto’s terug te dringen. Voor een gemiddelde auto die op diesel rijdt en tussen de 1350 en 1450 kilo weegt, bedraagt de fijnstoftoeslag ongeveer 225 euro per jaar.

fijnstof diesel dieselauto bestelbus uitlaat (31 dec 2019)
Foto: iStock

Verkeersveiligheid
De straffen voor ernstige verkeersdelicten gaan omhoog. Op rijden onder invloed staat vanaf 1 januari een maximale gevangenisstraf van 1 jaar. De straf voor gevaarlijk rijden gaat van twee naar zes maanden gevangenisstraf. Dat geldt ook voor zaken waarbij verder geen letsel of schade is. Doel ervan is om automobilisten die een gevaar op de weg zijn harder aan te pakken.

Daarnaast komt er een gevangenisstraf van maximaal twee jaar te staan op zeer gevaarlijk rijgedrag. Dat is gedrag waarbij automobilisten opzettelijk de verkeersregels overtreden zonder daarbij rekening te houden met andere weggebruikers. Het gaat hierbij vooral om een combinatie van overtredingen, zoals bijvoorbeeld een flinke snelheidsovertreding naast het negeren van stoplichten, daarbij op de verkeerde weghelft rijden én met een telefoon in de weer zijn. Situaties waarbij van geluk mag worden gesproken dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Vallen er wel slachtoffers in zo een situatie, dan kan de gevangenisstraf oplopen tot zes jaar.

Voor doorrijden na een ongeluk en rijden zonder (geldig) rijbewijs gaan de celstraffen omhoog van drie maanden naar een jaar.

roekeloos rijden rijgedrag (31 dec 2019)
Foto: iStock

En verder
-Komt er een verbod op plastic op de Mount Everest;
-Is het voor iedere hond in Nederland verplicht een Europees paspoort te hebben;
-Zijn groepsrondleidingen op de Amsterdamse Wallen verboden;
-Verhoogt PostNL de tarieven voor het versturen van brieven van 87 baar 91 cent;
-Mogen pakketbezorgers van DHL geen pakketten meer bezorgen die zwaarder zijn dan 23 kilo;
-Vallen e-books, digitale kranten en tijdschriften voortaan onder het lage btw-tarief van 9 procent.

mount everest (31 dec 2019)
Foto: iStock
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten