Overslaan en naar de inhoud gaan

Geliefden kunnen elkaar eindelijk weer in de ogen kijken

Geplaatst opdonderdag 30 april 2020 - 19:29

Na vele weken alleen maar bellen of facetimen is het eindelijk weer mogelijk om elkaar te zien. Bewoners en bezoekers van de Lückerheidekliniek in Kerkrade kunnen elkaar nu ontmoeten in de mobiele huiskamer van de zorginstelling.

Hub Vossen uit Landgraaf ziet zijn vrouw Elly voor het eerst na zes weken afzondering weer in levenden lijve.

Creatieve oplossing
De strenge coronamaatregelen gelden nog steeds voor iedere zorginstelling, maar in Kerkrade is een creatieve oplossing gevonden. "Ik ben blij dat dit nu kan. Volgens mij moest mijn vrouw Elly even wennen. Ze wist even niet waar ze naar toe werd gebracht. Toen ze mij zag en mijn stem hoorde, werd ze ontspannen. We hebben een leuk gesprek gehad."

Container
"We hebben geleerd van andere voorbeelden en zijn tot deze mobiele huiskamers gekomen. Het zijn omgebouwde containers. Ingericht als een huiskamer met stoeltjes, planten en veel lichtinval. Mensen kunnen elkaar zien en horen, maar niet aanraken natuurlijk. In het midden zit een ruit van plexiglas. Voorlopig is dit de beste oplossing die we kunnen bieden," vertelt Mieke Franssen van MeanderGroep, waar de Lückerheidekliniek onder valt.

20 minuten
Voorlopig staan er twee van deze units in de tuin van de zorginstelling. Partners of familieleden kunnen alleen op afspraak komen. Voor iedereen geldt dat de huiskamer 20 minuten bezet mag worden. Mieke Franssen: "Per dag kunnen we op deze manier 18 mensen inplannen. Tot nu toe zijn we tevreden over hoe het gaat. Mensen hebben ook begrip voor de wachtlijst als het ware".

Emotioneel
In het zorgcomplex van Lückerheide wonen ruim 200 mensen. Een groot deel lijdt aan een vorm van dementie. "Hoe graag we ook verschillende huiskamers zouden willen plaatsen om nog meer bezoek mogelijk te maken, moeten we toch voorzichtig beginnen. Het is heftig voor onze bewoners. We monitoren goed hoe zij op de afspraak met hun partner reageren. We merken nu al dat er veel emoties loskomen als ze weer terug op de kamer zijn", zegt Mieke Franssen.

Wijntje
Hub Vossen: "Het is natuurlijk iets, maar nog lang niet alles. Je mist de knuffel met je vrouw. Het kopje koffie samen of het wijntje. Dat gaat even niet. Het moet voorlopig maar zo". Mieke Franssen: "De huiskamer is een alternatief. Hoe goed we het ook proberen. We zien natuurlijk liever dat de coronamaatregelen versoepeld kunnen worden voor onze bewoners en bezoekers."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen