Overslaan en naar de inhoud gaan

Geliefden kunnen elkaar eindelijk weer in de ogen kijken

Geplaatst opdonderdag 30 april 2020 - 19:29

Na vele weken alleen maar bellen of facetimen is het eindelijk weer mogelijk om elkaar te zien. Bewoners en bezoekers van de Lückerheidekliniek in Kerkrade kunnen elkaar nu ontmoeten in de mobiele huiskamer van de zorginstelling.

Hub Vossen uit Landgraaf ziet zijn vrouw Elly voor het eerst na zes weken afzondering weer in levenden lijve.

Creatieve oplossing
De strenge coronamaatregelen gelden nog steeds voor iedere zorginstelling, maar in Kerkrade is een creatieve oplossing gevonden. "Ik ben blij dat dit nu kan. Volgens mij moest mijn vrouw Elly even wennen. Ze wist even niet waar ze naar toe werd gebracht. Toen ze mij zag en mijn stem hoorde, werd ze ontspannen. We hebben een leuk gesprek gehad."

Container
"We hebben geleerd van andere voorbeelden en zijn tot deze mobiele huiskamers gekomen. Het zijn omgebouwde containers. Ingericht als een huiskamer met stoeltjes, planten en veel lichtinval. Mensen kunnen elkaar zien en horen, maar niet aanraken natuurlijk. In het midden zit een ruit van plexiglas. Voorlopig is dit de beste oplossing die we kunnen bieden," vertelt Mieke Franssen van MeanderGroep, waar de Lückerheidekliniek onder valt.

20 minuten
Voorlopig staan er twee van deze units in de tuin van de zorginstelling. Partners of familieleden kunnen alleen op afspraak komen. Voor iedereen geldt dat de huiskamer 20 minuten bezet mag worden. Mieke Franssen: "Per dag kunnen we op deze manier 18 mensen inplannen. Tot nu toe zijn we tevreden over hoe het gaat. Mensen hebben ook begrip voor de wachtlijst als het ware".

Emotioneel
In het zorgcomplex van Lückerheide wonen ruim 200 mensen. Een groot deel lijdt aan een vorm van dementie. "Hoe graag we ook verschillende huiskamers zouden willen plaatsen om nog meer bezoek mogelijk te maken, moeten we toch voorzichtig beginnen. Het is heftig voor onze bewoners. We monitoren goed hoe zij op de afspraak met hun partner reageren. We merken nu al dat er veel emoties loskomen als ze weer terug op de kamer zijn", zegt Mieke Franssen.

Wijntje
Hub Vossen: "Het is natuurlijk iets, maar nog lang niet alles. Je mist de knuffel met je vrouw. Het kopje koffie samen of het wijntje. Dat gaat even niet. Het moet voorlopig maar zo". Mieke Franssen: "De huiskamer is een alternatief. Hoe goed we het ook proberen. We zien natuurlijk liever dat de coronamaatregelen versoepeld kunnen worden voor onze bewoners en bezoekers."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen