Overslaan en naar de inhoud gaan

Geleenbeek alweer vervuild met plastic afval: hoe kan dat?

Geplaatst opdonderdag 25 februari 2021 - 15:47

Een Sittards afvalverwerkingsbedrijf is opnieuw in opspraak geraakt nadat plastic en kunststof afval van het terrein over is gewaaid naar de naastgelegen natuur en Geleenbeek.

Afgelopen weekend verscheen een video in een Facebookgroep over Nieuwstadt waarin de met afval bezaaide beek te zien was. Het bedrijf, de Van Kaathoven Groep, ligt vlakbij Nieuwstadt. De Geleenbeek stroomt ook door dat dorp.

'Dweilen met kraan open'
"Gebed zonder einde", schreef Thijs Wetemans, inwoner van Nieuwstadt en gemeenteraadslid van Echt-Susteren. "Dweilen met de kraan open", reageerde iemand anders. Een ander schreef weer dat hij bij de gemeente Sittard-Geleen aan de bel heeft getrokken over het afval.

Drie jaar later nog steeds
Inmiddels is het afval opgeruimd, maar het is niet de eerste keer dat de natuur naast de Van Kaathoven Groep bezaaid raakt met afval. In 2018 waaide bij een storm grote stukken foam vanuit het bedrijf de Geleenbeek in. Nieuwstadtenaar Thijs Wetemans zegt dat het materiaal toen via zijn dorp helemaal tot aan Roosteren stroomde. Hoe kan het dat drie jaar later nog steeds zoveel afval van het terrein de natuur inwaait?

Hoge muur en opruimrondes
Volgens een woordvoerster van de Van Kaathoven Groep is dat bij ieder afvalverwerkingsbedrijf wel het geval. "Je kunt het niet allemaal tegenhouden", legt ze uit. Volgens haar doet het bedrijf er van alles aan om de hoeveelheid opwaaiend afval zo veel mogelijk te beperken. Zo lopen regelmatig medewerkers rond om het afval bij de beek op te ruimen, iets wat ook de Provincie Limburg bevestigt. Daarnaast zijn er keerwanden van 4,8 meter gebouwd tussen het bedrijfsterrein en de Geleenbeek.

Toch werpt dat zijn vruchten nog niet voldoende af als het hard waait:

Windschermen
De Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg (RUDZL), met als opdrachtgever de 18 Zuid-Limburgse gemeenten en Provincie Limburg, is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde leefomgeving voor inwoners in het gebied. "Namens ons worden door de RUDZL met regelmaat controles uitgevoerd op naleving van de vergunning en andere rechtstreeks werkende milieuregels", zegt een woordvoerder van de Provincie Limburg.

Dinsdag bracht de RUDZL een controlebezoek aan het afvalbedrijf. De dienst constateerde dat het verwaaide afval door de medewerkers van Van Kaathoven was opgeruimd. Daarnaast bleek volgens de woordvoerder van de Provincie Limburg tijdens dit bezoek dat het bedrijf al verschillende offertes had ontvangen voor windschermen op de hoge muur.

Windschermen
Vrijdag gaat de RUDZL met het bedrijf om tafel om over de windschermen te praten. De vraag is namelijk of voor die windschermen een vergunning nodig is en of dat dan binnen het geldende bestemmingsplan past.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen