Overslaan en naar de inhoud gaan

Gele hesjes blijven in Limburg in de kast

Geplaatst opdinsdag 15 januari 2019 - 13:40

De gele hesjes blijven in het nieuws na de fatale aanrijding in Visé waarbij een actievoerder van de beweging om het leven is gekomen. Toch lijkt de beweging in Limburg niet echt van de grond te komen.

Naar de acties in Maastricht komen vijftig tot honderd actievoerders. ​Een aantal dat niet te vergelijken is met de animo in Frankrijk. Hier gaan wekelijks duizenden mensen de straat op. De eerste actie van de Limburgse gele hesjes was op 1 december in Maastricht.

Flink gestegen
Dat Limburg niet massaal achter de protestbeweging staat, is volgens Ron van Baden van FNV Bondgenoten geen verrassing. "In Frankrijk was in het begin sprake van een volkswoede omdat de accijnzen op brandstof flink stegen. In Nederland is de groepering versplinterd. Een potpourri van verschillende mensen met verschillende denkbeelden. Zo lopen er mensen mee van links en rechts."

Incidenten
PVV-fractievoorzitter in het Limburgs parlement, Robert Housmans, heeft begrip voor de activisten. "Ze protesteren tegen lastenverzwaringen. Die gaan omhoog. Denk aan de extra kosten die mensen moeten maken voor het klimaatbeleid", zegt de PVV’er. Maar meedoen aan de demonstraties, dat gaat de partij nog te ver. "In dit verzet kunnen wij ons vinden. Maar er is een risico dat er incidenten bij demonstraties plaats vinden. Dat er vernielingen en onlusten zijn. Daar willen wij niets mee te maken hebben. Het moet vreedzaam verlopen." Ook weet de partij niet wie precies achter de acties zitten en wat de standpunten zijn. "Dat is nu niet duidelijk." Ook de vakbonden staan niet vooraan bij de acties. "Terwijl er wel thema’s zijn die wij steunen", zegt Ron van Baden. "Denk aan de pensioenen. Die gaan al jaren omlaag."

Onvrede
Toch zou de beweging in Limburg op papier een grote voedingsbodem moeten hebben. Bij de verkiezingen stemmen in delen van onze provincie de mensen massaal op partijen als SP en PVV. Partijen die zich afzetten tegen het gezag. En dat doen ook de gele hesjes. "De mensen geloven niet dat deze beweging een alternatief is voor de onvrede", denkt Van Baden. "In de praktijk blijven ze toch
gezagstrouw. Dat zit in onze cultuur."

Lang geleden
Volgens Housmans heeft het ook te maken met tradities. "Wij hebben niet de traditie om te protesteren. In België en Frankrijk is dat wel zo. Denk aan de boerenprotesten daar. Wanneer hebben wij de laatste grote actie gehad? Dat is al lang geleden."

Sociale media
Een geel hesje aantrekken gaat veel Limburgers te ver. Toch is er op sociale media ook steun voor de actievoerders. "Dat heeft te maken met de onvrede, denkt Van Baden. "Mensen voelen zich ontheemd. Weten niet meer bij welke partij ze terecht kunnen." En dat trekt ook de vakbond zich aan. "Wij moeten laten zien dat wij ook voor hun belangen opkomen. Dat wij wel een alternatief zijn."

"Wij uiten ons anders", zegt Housmans. "De mensen kijken uit naar de verkiezingen voor de provinciale staten in maart. Daar zullen ze zich uitspreken tegen het kabinet."

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen