Overslaan en naar de inhoud gaan

Gele hesjes blijven in Limburg in de kast

Geplaatst opdinsdag 15 januari 2019 - 13:40

De gele hesjes blijven in het nieuws na de fatale aanrijding in Visé waarbij een actievoerder van de beweging om het leven is gekomen. Toch lijkt de beweging in Limburg niet echt van de grond te komen.

Naar de acties in Maastricht komen vijftig tot honderd actievoerders. ​Een aantal dat niet te vergelijken is met de animo in Frankrijk. Hier gaan wekelijks duizenden mensen de straat op. De eerste actie van de Limburgse gele hesjes was op 1 december in Maastricht.

Flink gestegen
Dat Limburg niet massaal achter de protestbeweging staat, is volgens Ron van Baden van FNV Bondgenoten geen verrassing. "In Frankrijk was in het begin sprake van een volkswoede omdat de accijnzen op brandstof flink stegen. In Nederland is de groepering versplinterd. Een potpourri van verschillende mensen met verschillende denkbeelden. Zo lopen er mensen mee van links en rechts."

Incidenten
PVV-fractievoorzitter in het Limburgs parlement, Robert Housmans, heeft begrip voor de activisten. "Ze protesteren tegen lastenverzwaringen. Die gaan omhoog. Denk aan de extra kosten die mensen moeten maken voor het klimaatbeleid", zegt de PVV’er. Maar meedoen aan de demonstraties, dat gaat de partij nog te ver. "In dit verzet kunnen wij ons vinden. Maar er is een risico dat er incidenten bij demonstraties plaats vinden. Dat er vernielingen en onlusten zijn. Daar willen wij niets mee te maken hebben. Het moet vreedzaam verlopen." Ook weet de partij niet wie precies achter de acties zitten en wat de standpunten zijn. "Dat is nu niet duidelijk." Ook de vakbonden staan niet vooraan bij de acties. "Terwijl er wel thema’s zijn die wij steunen", zegt Ron van Baden. "Denk aan de pensioenen. Die gaan al jaren omlaag."

Onvrede
Toch zou de beweging in Limburg op papier een grote voedingsbodem moeten hebben. Bij de verkiezingen stemmen in delen van onze provincie de mensen massaal op partijen als SP en PVV. Partijen die zich afzetten tegen het gezag. En dat doen ook de gele hesjes. "De mensen geloven niet dat deze beweging een alternatief is voor de onvrede", denkt Van Baden. "In de praktijk blijven ze toch
gezagstrouw. Dat zit in onze cultuur."

Lang geleden
Volgens Housmans heeft het ook te maken met tradities. "Wij hebben niet de traditie om te protesteren. In België en Frankrijk is dat wel zo. Denk aan de boerenprotesten daar. Wanneer hebben wij de laatste grote actie gehad? Dat is al lang geleden."

Sociale media
Een geel hesje aantrekken gaat veel Limburgers te ver. Toch is er op sociale media ook steun voor de actievoerders. "Dat heeft te maken met de onvrede, denkt Van Baden. "Mensen voelen zich ontheemd. Weten niet meer bij welke partij ze terecht kunnen." En dat trekt ook de vakbond zich aan. "Wij moeten laten zien dat wij ook voor hun belangen opkomen. Dat wij wel een alternatief zijn."

"Wij uiten ons anders", zegt Housmans. "De mensen kijken uit naar de verkiezingen voor de provinciale staten in maart. Daar zullen ze zich uitspreken tegen het kabinet."

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen