Overslaan en naar de inhoud gaan

Geldautomaten gaan 's nachts uit vanwege plofkraakgevaar

Geplaatst opmaandag 16 december 2019 - 15:48

De Nederlandse banken zetten voorlopig al hun geldautomaten 's nachts uit om plofkraken te voorkomen.

Vanaf maandag worden alle geldautomaten die buiten staan tussen 23:00 uur 's avonds en 07:00 uur 's ochtends buiten werking gesteld.

Minder kans op plofkraken
Het is een van de maatregelen uit het overleg tussen minister Grapperhaus van Justitie, minister Hoekstra van Financiën en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Volgens de NVB verkleint het uitschakelen van geldautomaten de kans op succes voor criminelen. Een woordvoerder meent dat met het uitzetten van de automaten het voor plofkrakers moeilijker wordt om geldautomaten met succes leeg te halen. De zegsman wil niet vertellen waarom het moeilijker wordt een plofkraak te plegen terwijl de geldautomaat uit is. Afstorten van losse bankbiljetten, wat bij sommige automaten kan, is door de maatregel 's nachts ook niet meer mogelijk.

Zakelijke automaten
De openingstijden van kluizen waar zakelijke bankklanten geldbedragen kunnen storten, blijven ongewijzigd. Vorige week was het in Baarlo nog raak bij zo'n automaat. Criminelen wilden de afstortautomaat openbreken, maar slaagden er niet in een geldbedrag mee te nemen.

Lees ook: Baarlo opgeschrikt door plofkraak: EOD ter plaatse

Plofkraken in Limburg
ABN Amro sloot begin deze maand al de helft van zijn geldautomaten na een landelijke toename van plofkraken. Van de negen plofkraken in Limburg dit jaar, werden in zeven gevallen automaten van ABN Amro getroffen.

Lees ook: ABN Amro vaak doelwit van plofkraken

'Weinig gevolgen'
De nachtsluiting heeft volgens de NVB beperkte gevolgen voor de goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld. Minder dan twee procent van alle geldopnamen bij automaten die buiten staan, vindt 's nachts plaats. Het sluiten van de automaten gebeurt volgens de NVB met bijzondere aandacht voor "een goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld". Ook worden automaten die op plekken staan waar een verhoogd risico geldt voor omwonenden zoveel als mogelijk naar veiligere locaties verplaatst.

Onderzoek nieuwe maatregel
De banken, Geldmaat, toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en de politie doen verder versneld onderzoek naar een nieuwe maatregel om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, zodat er voor criminelen niets meer valt te halen. Doel is deze maatregel zo snel mogelijk toe te passen.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen