Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geldautomaten bij woningen allemaal weghalen'

Geplaatst opdinsdag 17 december 2019 - 6:00

De bewoners van de appartementen boven winkelcentrum Op de Kamp in Landgraaf zijn eensgezind: geldautomaten onder of naast woningen moeten allemaal weg en pas dan is het gevaar geweken.

Maandag besloot de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) dat alle pinautomaten tussen 23:00 en 7:00 uur worden uitgezet. Criminelen zouden dan geen explosieven in de geldlade kunnen schuiven op het moment dat die opengaat.

Lees ook: Geldautomaten gaan 's nachts uit vanwege plofkraakgevaar

Een andere aangekondigde maatregel is om automaten die op plekken staan waar een verhoogd risico geldt voor omwonenden zoveel als mogelijk naar veiligere locaties verplaatst. Waar dat gaat gebeuren is nog afwachten. Maar het alleen 's nachts uitzetten van de pinautomaten om daarmee het risico van plofkraken te verminderen, gaat de bewoners niet ver genoeg. Al twee keer werden in Landgraaf de voornamelijk oudere bewoners van het complex Op de Kamp opgeschrikt door een plofkraak. In april 2016 was een geldautomaat van de ING-bank doelwit en in juli van dit jaar een automaat van de ABN-AMRO bank, even verderop.

Geluk gehad
Jos Heerings, die er pal boven woont, kan het zich nog goed herinneren. "Ik sta normaal om 5:00 uur op en ga dan een sigaret roken op het balkon. De explosie, waardoor de ruiten het begaven, was vijf minuten daarvoor. Als ze even later waren geweest, was ik ook de lucht in gegaan", aldus Heerings. Hij noemt het geen plofkraak, maar een bomaanslag.

Hij is blij dat er geen nieuwe geldautomaat meer is geplaatst, maar het liefste ziet hij, net als andere bewoners, dat alle automaten in de buurt van woningen verdwijnen. De maatregel om de geldautomaat 's nachts uit te zetten, waardoor het een stuk lastiger zou zijn een plofkraak te plegen, ziet hij niet zitten. "Dat helpt niks, misschien gaan ze dan nog zwaarder materieel inzetten."

Verdachten
Vijf verdachten van de plofkraak in Landgraaf stonden overigens begin deze maand voor de rechter in Zwolle. Ze worden ook verdacht van een plofkraak in Aken. "Het is een schrik die je niet snel vergeet. Iedereen moest zijn woning uit, of je nu kunt lopen of niet", zegt een vrouw die de klap meekreeg. Een andere vrouw belde meteen 112. "Onze deur was ontzet, het is een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen."

Sinds de geldautomaat weg is, slapen de bewoners in elk geval iets rustiger. En dat ze voortaan iets verder moeten lopen en na 23:00 uur niet meer kunnen pinnen, daar liggen ze niet wakker van.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen