Overslaan en naar de inhoud gaan

Geld voor verbetering euregionale arbeidsmarkt

Geplaatst opdonderdag 30 juni 2016 - 6:31

De provincie steekt twee miljoen euro in het verbeteren van de euregionale arbeidsmarkt. Duitsland en België moeten aantrekkelijker worden voor opleiding en werk.

Het geld wordt tussen nu en 2020 gestoken in projecten binnen het onderwijs en de arbeidsmarkt.

Stage lopen
Zo wordt het aantal euregioscholen, basisscholen die Duits en Frans aanbieden en bezoeken brengen aan de buurlanden, uitgebreid. Ook in het voortgezet onderwijs en de vervolgopleidingen komt meer aandacht voor de euregio, onder meer door het aanbieden van stages en opleidingen in België en Duitsland. Gedeputeerde Hans Teunissen (D66, Onderwijs): "Een stage doen in Duitsland moet even vanzelfsprekend worden dan stagelopen in Nederland."

De contacten tussen het onderwijs in Limburg en de buurlanden wordt geïntensiveerd. Teunissen: "Er gebeuren al veel goede dingen, maar het kan nog beter."

Grensinfopunt
Dat moet ook gebeuren op het gebied van werk. Daarvoor worden onder meer de grensinfopunten, die mensen helpen bij alle problemen die ze tegen komen bij werken over de grens, versterkt en uitgebreid. Verder gaat het UWV nauwer samenwerken met het Duitse Arbeitsagentur en het Belgische Jobcenter. "Het is geen doel op zich om mensen over de grens te laten werken. Wel zien we veel kansen als de grenzen op het gebied van arbeidsmarkt niet zo hard zouden zijn. Voor Limburgers, maar ook voor Belgen en Duitsers", zegt SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Werk).

Van de Limburgse beroepsbevolking werkt 1,3 procent in het buitenland. Concreet werken 5200 Limburgers in Duitsland en 1700 in België. Andersom werken 11.600 Belgen in Limburg en 7700 Duitsers.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen