Overslaan en naar de inhoud gaan

Geld voor onderwijs ambachtslieden

Geplaatst opmaandag 2 maart 2015 - 18:30

Er komt 75 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs voor kleine specialistische ambachtsopleidingen.

Die zijn voor grote opleidingsinstituten lastig om in stand te houden, omdat er te weinig leerlingen voor zijn. Slechts 1 procent van de mbo-studenten zit nu op een opleiding voor een specialistisch beroep.

Hoefsmid
Eén van de ambachtslieden die nieuwe mensen opleidt is hoefsmid Han Hermans uit Spaubeek. Hij noemt opleidingsplaatsen in de praktijk zelfs onmisbaar. In zijn dertigjarige carrière als smid heeft hij verschillende leerlingen de kneepjes van het vak bijgebracht.

Half miljoen
Volgens het Centrum voor Ambachtseconomie moet de sector tot 2025 op zoek naar zo'n half miljoen nieuwe vakmensen. Dat komt doordat de sector groeit, en er tegelijk veel ervaren ambachtslieden uitstromen. Daardoor dreigt een tekort aan ervaren mensen, aldus het centrum.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Luciënne van der Werf - smid
Goudsmid uit Brachterbeek maakt Prins Friso Prijs
Molen
Limburgse molenaars blij met erkenning
Nieuwe klossers voor Museum de Kantfabriek
Verkeersles jongeren vaak verkeerd
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen