Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geld pompen om kinderen in het systeem te persen'

Geplaatst opmaandag 28 juni 2021 - 22:09

Volgens Yvonne Stegen, lid van de Gelijke Kansen Alliantie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, lossen de miljarden aan onderwijssubsidies de kansenongelijkheid niet op.

"We gaan met heel veel geld de 15 weken die alle kinderen hebben gemist gebruiken om de kinderen terug in een systeem te passen dat niet deugt", zegt Stegen.

Geen geld voor bijles
Naast haar lidmaatschap van de Gelijke Kansen Alliantie is ze sinds zeven jaar directeur van basisschool Manjefiek in Maastricht. "Alle kinderen hebben in de coronaperiode minder kansen gehad. Kinderen met een beschermend nest komen er wel, daar hebben ouders geld voor bijles. Maar de kinderen die dat niet hebben, waren op zichzelf aangewezen. De kansenongelijkheid is hierdoor alleen maar verder gegroeid. Als je ongelijkheid wilt tegengaan, moet je ongelijkheid behandelen."

Open tijdens de lockdown
"Er waren kinderen die we niet konden bereiken tijdens de eerste lockdown. We zagen dat ze op een dag maar een handvol opgaven hadden gemaakt. Het waren gezinnen die het thuisonderwijs niet geregeld kregen. Door enquêtes onder ouders leerden we dat als we belden er nog meer stress ontstond thuis. Daarom hebben we besloten om bij de tweede lockdown op een veilige manier 40 procent van de kinderen toch naar school te laten komen. Voor sommige gezinnen is een schoolgaand kind het enige dat dagelijkse structuur brengt in een huishouden", zegt Stegen.

Lees ook: Na corona: 'Gezonde basisschool onder aandacht brengen'

Kansenongelijkheid
Met het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) is in totaal 8,5 euro miljard gemoeid. Het is een landelijk programma van het ministerie van OCW 'voor herstel en ontwikkeling van het onderwijs tijdens en na corona'. Basis- en middelbare scholen kunnen aan de hand van een menukaart kiezen waar ze het extra geld aan willen besteden. Stegen zegt dat heel veel geld nu tijdelijk wel iets oplost, maar het gaat om het systeem dat niet klopt. Met het NPO-geld krijgt een kind in bijvoorbeeld Wittevrouwenveld en Malberg evenveel als een kind in Biesland of Jekerdal terwijl het gemiddelde inkomen tussen de wijken behoorlijk verschilt. "Ga maar na als ik drie euro heb en jij tien is dat een verschil dat je niet kan overbruggen door iedereen tijdelijk evenveel te geven."

Lees ook: Scholenkoepels: 'Corona duurt te lang, het piept en kraakt'

Te vroege selectie
Naast de economische ongelijkheid is de vroege selectie op scholen de oorzaak van het in stand houden van kansenongelijkheid, zegt Stegen. "Kinderen worden op hun twaalfde voorgesorteerd om naar de middelbare school te gaan. Die vroege selectie is niet goed. We moeten kijken naar het systeem achter het kind." Ze wil een integraal systeem rond een kind: "Onderwijs kan het niet meer alleen. Het curriculum is propvol, we smeren zonnebrand en de teken springen uit de boom. Kinderen hebben vaak wat extra's nodig. Dat kunnen we alleen met andere organisaties zoals Jeugdzorg, waarbij ik niet doel op de probleemgezinnen maar op de expertise die zij meebrengen.

Schotten
Met het systeem bedoelt ze drie lagen: het onderwijs in Nederland, de school en de omgeving van het kind. "Er zijn zo veel schotten die nu een integrale aanpak onmogelijk maken." Ze geeft een voorbeeld: "Hoe kan het dat bij een klas met 31 leerlingen een airco niet verplicht is maar bij een kinderdagverblijf wel? Ook de screening van personeel verschilt enorm. Een medewerker van een kinderdagverblijf wordt continue gescreend. Een leraar op een basisschool alleen tijdens de sollicitatieprocedure."

Brugfunctionaris
Stegen introduceerde de brugfunctionaris in Maastricht. Nadat ze een documentaire had gezien over de brugfunctionaris in Gent nam ze de gemeente mee op excursie naar de Belgische stad. Een brugfunctionaris signaleert vroegtijdig psychosociale problemen bij kinderen en schakelt waar nodig de juiste hulp in. Inmiddels zijn er zo'n vijf actief in Maastricht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen