Overslaan en naar de inhoud gaan

Gekwetste helden vinden heil in Herkenbosch

Geplaatst opzondag 25 augustus 2019 - 21:16

Voormalig medewerkers van Defensie, brandweer, politie en ambulancediensten herdachten zondag de bevrijding 75 jaar geleden. De bijeenkomst was speciaal voor mensen die lichamelijk en psychisch letsel hebben opgelopen tijdens hun werk.

De herdenking is georganiseerd door de Bond van Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO). Een herdenking zonder knallen, harde geluiden of andere dingen die traumatische herinneringen kunnen bovenbrengen.

Nadenken na de missie
Dat geldt ook voor Bosniëveteraan Gerard Meuters. Hij kwam tijdens zijn uitzending dingen tegen waar hij nog altijd last van heeft. "Ik heb dingen gezien, ben beschoten. Op dat moment ben je dan zogezegd een kerel. Maar als je thuiskomt ga je nadenken." Het waren uiteindelijk zijn vrienden die zeiden: "Wat is er met jou aan de hand? Je bent anders."

Klachten genegeerd
Gerard bleek PTSS (Posttraumatische Stress Stoornis) te hebben. Hij negeerde de psychische klachten, maar kreeg vervolgens steeds meer fysieke problemen. Inmiddels loopt hij met krukken door meerdere hernia's en knieproblemen. Hij vermoedt dat ze veroorzaakt zijn door het negeren van de PTSS.

Onbegrip
Gerard is niet de enige veteraan die zijn klachten heeft genegeerd, en pas na jaren hulp zocht en vond bij de BNMO. Veel militairen of hulpverleners die een trauma oplopen, hebben daar nog jaren last van. Met hun directe omgeving kunnen ze daar vaak niet over praten. De Bond van Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers probeert de slachtoffers op te vangen.

Professionele hulp
Dat doet de bond door steun en erkenning te bieden, maar ook door mensen door te verwijzen naar professionele hulp. Ook gaan ze meerdere keren per jaar langs bij leden. Om te kijken of alles nog goed gaat. "En indien nodig, wanneer blijkt dat mensen toch op verkeerde gedachten komen en dat ze het niet meer aankunnen, dan begeleiden wij ze naar de eerste of tweedelijnshulpzorg", zegt Math Goossen, voorzitter van de BNMO.

Meer leden
De BNMO heeft in Limburg zo'n 500 leden. Daar komen er elk jaar meer bij, omdat Nederland in de afgelopen jaren deelnam aan meerdere militaire missies in het buitenland. Maar niet alleen militairen lopen psychisch of lichamelijk letsel op. Ook brandweer- of politiemensen moeten soms hun baan opzeggen vanwege fysieke of psychische klachten. Voorzitter Goossen: "Zolang mensen in traumatiserende situaties moeten werken, zullen er gewonden vallen, en kunnen zij hier terecht."

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen