Overslaan en naar de inhoud gaan

Gekte op woningmarkt (nog) niet voorbij

Geplaatst opzaterdag 21 maart 2020 - 7:00

Coronavirus of niet. Op de woningmarkt blijven kopers elkaar overbieden. Maar de makelaars zien dat door de huidige crisis de markt langzaam maar zeker verandert.

Peter en Ingrid Peeters uit Echt zochten maandenlang zonder succes naar een nieuwe woning. Ze wilden hun huurwoning verruilen voor een nieuw onderkomen. Maar dat lukte maar niet. Tot vrijdag.

Flyers
"We hebben bij woningen die we mooi vonden, flyers in de brievenbus gegooid met de vraag of ze wilden verkopen", zegt Ingrid. "Donderdagavond kregen we een telefoontje van iemand die wilde verkopen. Vrijdag zijn we gaan kijken. En nu hebben we eindelijk een eigen woning."

Gehuild
De flyeractie was nodig omdat het stel keer op keer achter het net viste op de huizenmarkt. "Vorige week hadden we een bod gedaan op een woning. Boven de vraagprijs", zegt Peter. "Maar iemand had nog meer geboden. Ik heb toen gehuild. Ik vond het zo'n mooi huis", verklaart Ingrid. "Daarom hebben we een creatieve oplossing bedacht. En met succes."

Niet op slot
Ook makelaar Michel Dohmen van Michel Makelaardij in Echt merkt dat de woningmarkt nog op slot is. "We hebben net een nieuwe woning op de site gezet en meteen kregen we telefoontjes van mensen die interesse hadden." Desondanks begint de coronacrisis haar sporen na te laten. "Mensen annuleren bezichtigingen, omdat ze ziek zijn of omdat ze bang zijn", merkt Dohmen. Ook laten steeds meer verkopers het afweten. "Ze weten niet hoe de woningmarkt over twee weken of zes weken is en wachten af. Anderen willen nu geen vreemde mensen in huis." Ook bij de makelaars zelf is veel veranderd. De kantoren laten geen bezoekers toe en de Open Huizendagen dit weekend gaan niet door.

Lees ook: 'Coronacrisis zal nog maanden aanhouden'

Geen twijfel
Ook Peter en Ingrid Peeters zijn hard geraakt door de crisis. Peter werkt bij een standbouwer. In die branche is nu geen werk en dus zit hij gedeeltelijk thuis. Ingrid is zzp'er en heeft momenteel helemaal geen inkomsten. Toch heeft het duo niet getwijfeld over de aankoop van het nieuwe huis. "Als het coronavirus weer voorbij is, trekt het werk weer aan. De vooruitzichten zijn goed", zegt Peter vol vertrouwen. "Als je iets heel graag wilt, als je er al zolang mee bezig bent, als het verlangen naar een eigen huis zo groot is als bij ons. Dan zet je de coronacrisis vanzelf aan de kant", zegt Ingrid. "Want we hebben nu ons eigen huis. Yes."

Kwetsbaarheid
Op lange termijn verwacht de makelaar dat de crisis veel impact zal hebben. "Mensen zullen meer gaan nadenken. Bedenken zich eerst voordat ze 15 procent boven de verkoopprijs gaan bieden", aldus Dohmen. "De gekte op de markt zal daardoor minder worden, want ze worden nu geconfronteerd met een bepaalde kwetsbaarheid." Toch denkt hij niet dat de woningprijzen zullen dalen. "Maar ze zullen wel stabiliseren. De sterke stijging zie je dan niet meer." Ook vrezen de makelaars de gevolgen van een totale lockdown van Nederland. Want dan zal de hele woningmarkt stilvallen.

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen