Overslaan en naar de inhoud gaan

Geitenstop: vertrekkend statenlid wil nog één keer stemmen

Geplaatst opzondag 17 november 2019 - 12:55

Ontslagnemend statenlid Cees van der Sande van Forum voor Democratie denkt er serieus over na om vrijdag tijdens een extra vergadering van het Limburgs Parlement nog één keer te komen stemmen over de definitieve regeling van de geitenstop.

Dat maakte hij duidelijk in een tweet.

Kijk op dossier
Daarin stelt Van der Sande dat hij bereid is zijn stem uit te komen brengen als dat nodig is. "Mijn kijk op dit dossier is namelijk op nog geen enkele manier gewijzigd", aldus Van der Sande. Daarmee doelt hij op het feit dat Forum voor Democratie met hem als woordvoerder een halfjaar geleden nog vóór een geitenstop was, maar inmiddels heeft de fractie een ander standpunt ingenomen en is zij tegen.

Ontslag
Van der Sande, die vice-fractievoorzitter was, raakte in de tussentijd in conflict met de rest van de fractie. Hij was daarom in de drie maanden na het zomerreces niet meer aanwezig in het gouvernement en nam niet meer deel aan vergaderingen. Vorige week donderdag diende hij zijn ontslag in per 1 december en gaf zijn zetel terug aan Forum voor Democratie. Maar dat houdt in dat hij wel formeel het recht heeft om in de extra vergadering van het Limburgs Parlement op 22 november toch nog mee te stemmen over de geitenstop.

Niet de juiste weg
Gedeputeerde Ruud Burlet van Forum voor Democratie heeft een appèl gedaan op Van der Sande om niet te komen stemmen. "Ik heb hem gezegd dat ik dat niet de juiste weg vind om te bewandelen; dat het geen juiste aanpak is. Hij zou het standpunt van de fractie moeten respecteren. Bovendien stopt hij op 1 december", aldus Burlet. Hij noemt de opstelling van Van der Sande wel exemplarisch waarom het binnen de fractie tot een botsing is gekomen. "Hij vindt iets en dan moet het zo en moet de hele fractie daarin meegaan. Terwijl je juist via interne discussies tot een standpunt moet komen. Zoals bij de geitenstop", zo stelt de FvD-gedeputeerde.

Amendement
Afgelopen vrijdag stemde het Limburgs Parlement over de geitenstop en een aantal amendementen en moties, maar daarbij is mogelijk een fout gemaakt waardoor de stemmingen voor alle zekerheid over worden gedaan. Centraal daarbij stond een amendement van de Partij voor de Dieren waarin werd gevraagd om een verruiming van het overgangsrecht terug te draaien. Daarover staakten de stemmen: 22 statenleden stemden voor en 22 tegen.

Nieuwe stemming
Gouverneur Theo Bovens ging er vervolgens vanuit dat het amendement daarmee verworpen was, maar na urenlang overleg van en met juristen is de conclusie getrokken dat dat mogelijk niet volgens de regels is. Om geen risico te lopen is daarom besloten vrijdag opnieuw te stemmen. Daarbij is het zeker dat de geitenstop doorgaat maar telt iedere stem als het om het amendement over het overgangsrecht gaat. Vandaar dat Van der Sande zich via Twitter meldde.

Het overgangsrecht gaat over ingediende (ontwerp)-aanvragen en vergunningen die voor de ingangsdatum van de geitenstop eind vorig jaar zijn ingediend. In het voorstel van het provinciebestuur zouden negen geitenhouderijen daaronder vallen. In het amendement van de Partij voor de Dieren zes.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen