Overslaan en naar de inhoud gaan

Geitenstop: vertrekkend statenlid wil nog één keer stemmen

Geplaatst opzondag 17 november 2019 - 12:55

Ontslagnemend statenlid Cees van der Sande van Forum voor Democratie denkt er serieus over na om vrijdag tijdens een extra vergadering van het Limburgs Parlement nog één keer te komen stemmen over de definitieve regeling van de geitenstop.

Dat maakte hij duidelijk in een tweet.

Kijk op dossier
Daarin stelt Van der Sande dat hij bereid is zijn stem uit te komen brengen als dat nodig is. "Mijn kijk op dit dossier is namelijk op nog geen enkele manier gewijzigd", aldus Van der Sande. Daarmee doelt hij op het feit dat Forum voor Democratie met hem als woordvoerder een halfjaar geleden nog vóór een geitenstop was, maar inmiddels heeft de fractie een ander standpunt ingenomen en is zij tegen.

Ontslag
Van der Sande, die vice-fractievoorzitter was, raakte in de tussentijd in conflict met de rest van de fractie. Hij was daarom in de drie maanden na het zomerreces niet meer aanwezig in het gouvernement en nam niet meer deel aan vergaderingen. Vorige week donderdag diende hij zijn ontslag in per 1 december en gaf zijn zetel terug aan Forum voor Democratie. Maar dat houdt in dat hij wel formeel het recht heeft om in de extra vergadering van het Limburgs Parlement op 22 november toch nog mee te stemmen over de geitenstop.

Niet de juiste weg
Gedeputeerde Ruud Burlet van Forum voor Democratie heeft een appèl gedaan op Van der Sande om niet te komen stemmen. "Ik heb hem gezegd dat ik dat niet de juiste weg vind om te bewandelen; dat het geen juiste aanpak is. Hij zou het standpunt van de fractie moeten respecteren. Bovendien stopt hij op 1 december", aldus Burlet. Hij noemt de opstelling van Van der Sande wel exemplarisch waarom het binnen de fractie tot een botsing is gekomen. "Hij vindt iets en dan moet het zo en moet de hele fractie daarin meegaan. Terwijl je juist via interne discussies tot een standpunt moet komen. Zoals bij de geitenstop", zo stelt de FvD-gedeputeerde.

Amendement
Afgelopen vrijdag stemde het Limburgs Parlement over de geitenstop en een aantal amendementen en moties, maar daarbij is mogelijk een fout gemaakt waardoor de stemmingen voor alle zekerheid over worden gedaan. Centraal daarbij stond een amendement van de Partij voor de Dieren waarin werd gevraagd om een verruiming van het overgangsrecht terug te draaien. Daarover staakten de stemmen: 22 statenleden stemden voor en 22 tegen.

Nieuwe stemming
Gouverneur Theo Bovens ging er vervolgens vanuit dat het amendement daarmee verworpen was, maar na urenlang overleg van en met juristen is de conclusie getrokken dat dat mogelijk niet volgens de regels is. Om geen risico te lopen is daarom besloten vrijdag opnieuw te stemmen. Daarbij is het zeker dat de geitenstop doorgaat maar telt iedere stem als het om het amendement over het overgangsrecht gaat. Vandaar dat Van der Sande zich via Twitter meldde.

Het overgangsrecht gaat over ingediende (ontwerp)-aanvragen en vergunningen die voor de ingangsdatum van de geitenstop eind vorig jaar zijn ingediend. In het voorstel van het provinciebestuur zouden negen geitenhouderijen daaronder vallen. In het amendement van de Partij voor de Dieren zes.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen