Overslaan en naar de inhoud gaan

Geitenstop: geen nieuwe geitenhouderijen in Limburg

Geplaatst opvrijdag 14 december 2018 - 15:11

Er komt definitief een geitenstop in Limburg. Dat heeft het Limburgs Parlement officieel besloten.

De stop betekent dat er geen nieuwe geitenhouderijen bij mogen komen in Limburg en bestaande ook niet kunnen uitbreiden.

Voorbereidend besluit
De besluitvorming vond vrijdag plaats achter gesloten deuren. Dat heeft ermee te maken dat het om een zogeheten ‘voorbereidend besluit’ gaat. Het wordt pas van kracht als het is gepubliceerd in de Staatscourant.
Naar verwachting gebeurt dat tegen het einde van volgende week.

Geitenstop
In theorie zouden daardoor nog snel aanvragen voor uitbreiding of een nieuwe bedrijf kunnen worden ingediend. Die zouden dan nog niet onder de
geitenstop vallen. Vandaar dat officieel geen mededeling wordt gedaan over het genomen besluit.

Uitzondering
Maar naar verluidt steunen alle partijen de geitenstop, met uitzondering van het CDA. Ook de PVV zou nu de stop hebben gesteund. Eerder was de grootste oppositiepartij nog tegen de geitenstop omdat ze CDA-gedeputeerde Hubert Mackus eerst nog ruimte wilde geven voor zijn beleid.

Longontsteking
Aanleiding voor de
geitenstop was een recent onderzoek waaruit blijkt dat er een verhoogd risico op longontsteking zou zijn bij omwonenden van geitenhouderijen. Het gaat wel om een voorlopige stop. Die geldt totdat een uitgebreid onderzoek naar de effecten van het houden van geiten klaar is. De verwachting is dat eind 2020 dat rapport op tafel ligt.

Eerder is er al een geitenstop afgekondigd in de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Utrecht en recent Noord-Holland.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen