Overslaan en naar de inhoud gaan

Geitenstop: geen nieuwe geitenhouderijen in Limburg

Geplaatst opvrijdag 14 december 2018 - 15:11

Er komt definitief een geitenstop in Limburg. Dat heeft het Limburgs Parlement officieel besloten.

De stop betekent dat er geen nieuwe geitenhouderijen bij mogen komen in Limburg en bestaande ook niet kunnen uitbreiden.

Voorbereidend besluit
De besluitvorming vond vrijdag plaats achter gesloten deuren. Dat heeft ermee te maken dat het om een zogeheten ‘voorbereidend besluit’ gaat. Het wordt pas van kracht als het is gepubliceerd in de Staatscourant.
Naar verwachting gebeurt dat tegen het einde van volgende week.

Geitenstop
In theorie zouden daardoor nog snel aanvragen voor uitbreiding of een nieuwe bedrijf kunnen worden ingediend. Die zouden dan nog niet onder de
geitenstop vallen. Vandaar dat officieel geen mededeling wordt gedaan over het genomen besluit.

Uitzondering
Maar naar verluidt steunen alle partijen de geitenstop, met uitzondering van het CDA. Ook de PVV zou nu de stop hebben gesteund. Eerder was de grootste oppositiepartij nog tegen de geitenstop omdat ze CDA-gedeputeerde Hubert Mackus eerst nog ruimte wilde geven voor zijn beleid.

Longontsteking
Aanleiding voor de
geitenstop was een recent onderzoek waaruit blijkt dat er een verhoogd risico op longontsteking zou zijn bij omwonenden van geitenhouderijen. Het gaat wel om een voorlopige stop. Die geldt totdat een uitgebreid onderzoek naar de effecten van het houden van geiten klaar is. De verwachting is dat eind 2020 dat rapport op tafel ligt.

Eerder is er al een geitenstop afgekondigd in de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Utrecht en recent Noord-Holland.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen