Overslaan en naar de inhoud gaan

Geitenboer vrijgesproken van schuld aan dood scholier

Geplaatst opdinsdag 13 juli 2021 - 14:12

Geitenboer Ron Grooten (43) is vrijgesproken van dood door schuld. Hij zou in maart 2009 hebben verzwegen dat zijn geiten besmet waren met Q-koorts. Later overleed een scholier die de boerderij in Ransdaal bezocht.

Volgens de rechter is er geen verband aangetoond tussen de dood van Joep van der Linden (20) en de Q-koorts-situatie op de boerderij.

Lees ook: Justitie eist vrijspraak geitenboer na overlijden bezoeker

Epileptische aanvallen
Joep kwam in maart 2009 naar de boerderij in Ransdaal. In de jaren daarna had hij steeds vaker epileptische aanvallen. Uiteindelijk werd zo'n aanval de tiener fataal in 2013. De ouders van Joep wezen op een verband tussen zijn bezoek aan de boerderij van Grooten en de aanvallen. Justitie besloot echter om de zaak niet voor de rechter te brengen.

Geen causaal verband
De ouders van Joep gaven niet op en slaagden erin om de zaak via de Hoge Raad toch voor de rechter te krijgen. Vervolgens bleef de zaak lang liggen. Pas in een laat stadium kregen medisch deskundigen het dossier onder ogen. Zij concludeerden dat er geen causaal verband was tussen de besmetting van Joep en zijn overlijden. Daarmee viel het fundament onder de zaak weg.

Justitie eiste twee weken geleden al vrijspraak. Volgens de aanklager kan hij niet anders.

Niet zorgvuldig
Dat is de moeder van Joep niet met hem eens. "Boer Grooten had zorgvuldiger moeten zijn. Hij heeft ons in een gevaarlijke situatie gebracht die hij had kunnen voorkomen. Grooten is ernstig nalatig geweest." De ouders van het slachtoffer hadden overigens geen celstraf gewenst voor de geitenboer. "Maar we willen wel gerechtigheid."

Tijdlijn nagelopen
De rechter is naar eigen zeggen de hele tijdlijn nagelopen en vindt daarbij geen overtuigend bewijs dat de geitenboer wist, of had moeten vermoeden, dat er Q-koorts heerste op het moment dat Joep op zijn boerderij kwam. Er is één getuige die anders beweerde, maar die wordt onbetrouwbaar geacht. "De tijdlijn van verdachte vindt steun in andere onderzoeken", zei de rechter.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen